"Ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου αποτελεί ένα θλιβερό γεγονός. Η αυτοκτονία ενός νέου ανθρώπου αποτελεί κοινωνική αποτυχία. Οι κορυφαίοι θεσμοί της κοινωνίας , όπως η Πολιτεία, η Εκκλησία, η Οικογένεια δεν κατάφεραν να προλάβουν την απελπισία που κυρίευσε ένα παιδί το οποίο έπεσε θύμα της αγριότητας και του κανιβαλισμού κάποιων “συνανθρώπων” του.

Η Εκκλησία της Ελλάδος του Π.Ε. εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της προς την οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη και προσεύχεται για την ανάπαυση της ψυχής του. Ο άδικος χαμός του δεν μπορεί να μην μας βάλει μπροστά στην ευθύνη που έχουμε όλοι μας ως εκκλησιαστικοί ταγοί. Ίσως αυτή την αυτοκριτική θα έπρεπε να κάνει σήμερα η “επίσημη” Εκκλησία της Ελλάδος. Κι αυτό γιατί Ιεράρχες της με κάθε ευκαιρία δεν σταματούν να κηρύττουν τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό για κάθε έναν που δεν τον θεωρούν “φυσιολογικό” .
Ο λόγος τους ομοιάζει με πολεμικό διάγγελμα προς κάθε διαφορετικότητα, λες κι ο Χριστός ταίριαξε ποτέ με τους όμοιους του. 
Με τη Σαμαρείτιδα, το Ζακχαίο, την πόρνη, το ληστή , τη μοιχαλίδα διαλέχτηκε. Και το έκανε συνειδητά, γιατί γνώριζε πως οι πόρνες και οι τελώνες θα καταφέρουν να ανοίξουν τις πόρτες του Παραδείσου.

Περιμένουμε κάποτε και η “επίσημη” Εκκλησία της Ελλάδος να απαλλαγεί από όλα εκείνα τα πρόσωπα τα οποία μόνο κακό κάνουν, αφού προβάλουν μια Εκκλησία αποκρουστική που δεν αντέχει να δει κατάματα τον κόσμο , αλλά απλά τον κριτικάρει και τον αφορίζει κάθε φορά που θέλει να δημιουργήσει δομές που θα προφυλάξουν τις μειονότητες από φαινόμενα όπως αυτά που έκαναν σήμερα το Βαγγέλη, χθες κάποιους άλλους, αύριο ίσως ακόμη περισσότερους να πέσουν στην σκοτεινή αγκαλιά της απελπισίας και να δώσουν τέλος στο μαρτύριο τους.


Πριν από τα τρισάγια και τα μνημόσυνα πρέπει να ελέγξουμε τον εαυτό μας στο βαθμό που ο καθένας μας ευθύνεται για έναν τόσο σκληρό και απάνθρωπο κόσμο. Μακάρι να προλάβουμε τον επόμενο Βαγγέλη.
Δείτε το Ιερό κελί  του Οσίου Παρθενίου ΕΔΩ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ - ΙΕΡΟ ΚΕΛΛΙ ΑΓΙΟΥ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ