Τον πολιτικό χαρακτήρα και την κρισιμότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών και την ανάγκη συστράτευσης όλων των κομματικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων στελεχών, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με την εισήγηση του στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τα μέλη της Γραμματείας να μεταφέρουν σε όλα τα στελέχη και τα όργανα του κόμματος την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί μια μεγάλη πολιτική μάχη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές. Υπό το πρίσμα αυτό ζήτησε από τα κορυφαία στελέχη να αφήσουν κατά μέρος προσωπικούς σχεδιασμούς και να συμμετάσχουν στην εκλογική μάχη για τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας. Επίσης ο κ. Τσίπρας ζήτησε επιτακτικά να ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές συζητήσεις ως προς τις υποψηφιότητες και στην επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την επόμενη Τετάρτη, να ληφθούν αποφάσεις.
Κατά τη συζήτηση που έγινε στη συνέχεια αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι δημοσκοπήσεις που δίνουν ισχυρό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την σχετική ανάλυση εκτιμήθηκε ότι δημιουργείται ισχυρό πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που θα διαφανεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Υπό το πρίσμα αυτό διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο πρέπει να πολιτικοποιήσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά να τηρήσει ενιαία γραμμή για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις – αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές, πιθανόν και εθνικές εκλογές – και να προσδώσει τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος κατά της κυβέρνησης και των Μνημονίων.
Σχετικά με την προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές η εκτίμηση της ΠΓ είναι ότι η υποψηφιότητα Τσίπρα δημιουργεί μια νέα δυναμική υπέρ του ιδίου αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί μετά τις 8 Φεβρουαρίου, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει επίσης η προετοιμασία για το εσωκομματικό δημοψήφισμα που θα αναδείξει τους υποψηφίους ευρωβουλευτές. Το εσωκομματικό δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στο ευρωψηφοδέλτιο, θα μείνουν δύο θέσεις κενές σε εκλόγιμες θέσεις με στόχο να τοποθετηθούν συνεργαζόμενες προσωπικότητες με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.