Ποινή κάθειρξης 16 χρόνων για τον σωφρονιστικό υπάλληλο και ισοβίτη αρχαιοκάπηλο για εισαγωγές ναρκωτικών στις φυλακές Διαβατών
του Μάρκου Γεωργίου
Ποινή κάθειρξης 16 χρόνων επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε ένα σωφρονιστικό υπάλληλο και έναν ήδη έγκλειστο στις φυλακές Διαβατών για παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται ότι εισήγαγαν τρεις φορές ηρωίνη συνολικής ποσότητας 263 γραμμαρίων τον Ιούνιο του 2004.
Στην απολογία του ο σωφρονιστικός υπάλληλος υποστήριξε ότι είχε καλές σχέσεις με τους κρατούμενους, οι οποίοι τον παρακάλεσαν να μεσολαβήσει για τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών. Ο υπάλληλος προμηθευόταν την ηρωϊνη από τον σήμερα έγκλειστο στις φυλακές Διαβατών.
Ο κρατούμενος είχε καταδικασθεί τον Δεκέμβριο του 2012 σε ισόβια κάθειρξη για την πολύκροτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2011 στην περιοχή της Γερακαρού με τον χρυσό των Μακεδόνων.
Τότε είχαν κατασχεθεί περισσότερα από 70 αντικείμενα τα οποία χρονολογούνται στο τέλος του 6ου π.Χ. αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τέσσερα κράνη ιλλυρικού τύπου, δύο χρυσά προσωπεία, χρυσοί ρόδακες, ένα γυάλινο αγγείο που χρησιμοποιούταν ως μυροδοχείο, πήλινα και μεταλλικά αγγεία, πήλινα ειδώλια, τμήμα χρυσού διαδήματος και τμήματα σιδερένιου ξίφους με χρυσό έλασμα ως διακόσμηση.