Χιλιάδες άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τις επιπλοκές των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ένα ποσοστό που αγγίζει το 10% των ασθενών που νοσηλεύονται και στα ελληνικά νοσοκομεία προσβάλλονται από σοβαρές λοιμώξεις με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της διάρκειας νοσηλείας τους.

Μάλιστα το 30% των ασθενών αυτών νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία οι θάνατοι στην Ελλάδα κάθε χρόνο από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις υπολογίζονται σε 3.000.

Άκρως ανησυχητικό είναι όμως ότι χρόνο με το χρόνο παρατηρείται μια αυξητική τάση εξαιτίας του ιατρικού τουρισμού ο οποίος αποτελεί ένα από τα βασικότερα αίτια διασποράς ανθεκτικών μικροβίων στην Ευρώπη…

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο υπουργείο Υγείας από τον Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Πετρίκκο.

Για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού υγειονομικού προβλήματος το υπουργείο Υγείας προχωρά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Cambridge της Μ. Βρετανίας στην εφαρμογή στην Ελλάδα πρωτοκόλλου δράσης που έχει εφαρμοσθεί τα τελευταία χρόνια με τεράστια επιτυχία στο Cambridge, μηδενίζοντας και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Το πρωτόκολλο αυτό θα εφαρμοσθεί πιλοτικά στο νοσοκομείο Αττικό με την ευθύνη του κ. Γεώργιου Πετρίκκου και σε συνεργασία με τον Καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θανάση Τσακρή και θα είναι διάρκειας 9 μηνών.

Σοβαρά κρούσματα

Για την καλύτερη εφαρμογή και αποτελεσματικότητα, όπως εξήγησε στη συνέντευξη τύπου ο Διευθυντής του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Cambridge κ. Stephen Kelleher θα έρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στην Ελλάδα και θα παρακολουθούν το πρόγραμμα ειδικές ομάδες επιστημόνων του Cambridge.

Πριν από 4 χρόνια στο Cambridge καταγράφονταν περίπου 50 σοβαρά κρούσματα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κατ’ έτος.

Με την εφαρμογή αυτού του προγράμματος υπογράμμισε ο Διευθυντής Διεθνών Συνεργασιών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα του Cambridge κ. Τάκης Κότης, τα κρούσματα σχεδόν μηδενίστηκαν, με αποτέλεσμα να σωθούν εκατοντάδες ζωές και εκατομμύρια λίρες.

Ευελεπιστούμε όπως επεσήμανε ο κ.Κότης ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα και με το πρόγραμμα αυτό θα σωθούν πολλές ζωές και θα είναι σημαντικό το οικονομικό όφελος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

"Χρυσό" η Ελλάδα

Η χώρα μας, τόνισε η Υφυπουργός Υγείας κα Ζέττα Μακρή, εμφανίζεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τον υψηλότερο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων, με τη μεγαλύτερη συχνότητα απομόνωσης πολυανθεκτικών παθογόνων αλλά και με το υψηλότερο ποσοστό χρήσης αντιβιοτικών στο νοσοκομειακό χώρο.

Επιπλέον η μικροβιακή αντοχή στη χώρα μας δεν περιορίζεται σε κλινικά τμήματα υψηλού κινδύνου όπως στις μονάδες εντατικής νοσηλείας, αλλά αφορά πλέον και τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους, σε ιδρύματα χρόνιων πασχόντων αλλά και σε κέντρα φυσικής αποκατάστασης.

Ο έλεγχος των λοιμώξεων που συνδέονται με τη νοσηλεία των ασθενών στους χώρους Παροχής Υγείας αποτελεί βασική αρμοδιότητα και ευθύνη των Διοικήσεων αυτών σημείωσε η κα Ζέττα Μακρή.
Η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των Διοικήσεων όσον αφορά στον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων πρόσθεσε θα βασιστεί στην παρακολούθηση της διαχρονικής εξέλιξης συγκεκριμένων δεικτών ελέγχου λοιμώξεων.

Νυστεροσαφάρι

Ένα φαινόμενο που ανθίζει το τελαυταίο καιρό είναι πολίτες από τις αναπτυγμένες χώρες να καταφθάνουν στις αναπτυσσόμενες αναζητώντας, γρήγορη και φθηνή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Το 2012, περισσότεροι από 1,6 εκατομμύριο Αμερικανοί, επιχείρησαν ένα “νυστεροσαφάρι’, συνδυάζοντας τουρισμό και εγχείρηση γεγονός που εντείνει την διασπορά μικροβίων.

Η αντοχή στις λοιμώξεις είναι αποτέλεσμα της κατάχρησης και υπερκατανάλωσης των υπαρχόντων αντιβιοτικών, εξαπλώνεται ταχύτατα εξαιτίας της έντονης μετακίνησης ατόμων μεταξύ των διαφόρων χωρών για λόγους τουριστικούς, ιατρικούς ή οικονομικούς, ανέφερε ο Καθηγητής κ. Αθανάσιος Τσακρής.

Ο ιατρικός τουρισμός, τόνισε, είναι από τους κυριότερους, μιας και πολίτες από τις αναπτυγμένες χώρες καταφθάνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες αναζητώντας γρήγορη και φθηνή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μέτρα

Όπως ανέφερε η υφυπουργός κάθε Μονάδα Υγείας υποχρεούται να κοινοποιεί στο Υπουργείο Υγείας και να αναρτά στο ΕΣΥ-ΝΕΤ:

α) τη συνολική ετήσια δαπάνη για τον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα
β) τη συνολική ετήσια δαπάνη για την θεραπεία των νοσοκομειακών λοιμώξεων στους νοσηλευθέντες ασθενείς στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Συστήνεται Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΑ) σε κάθε Μονάδα Υγείας, η οποία θα λαμβάνει οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ ως αρμόδιος φορέας για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Υποχρεωτική θεωρείται η παρουσία νοσηλεύτριας επιτήρησης λοιμώξεων.