Η Θεσσαλονίκη έχει τους δικούς της γυμνούς ακτιβιστές, δύο νέους 32 και 25 ετών που κυκλοφορούν σε κεντρικά σημεία της πόλης με αδαμιαία περιβολή αποβλέποντας, όπως λένε στο «Έθνος της Κυριακής», στην απενοχοποίηση του γυμνού.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, δυο-τρεις φορές το μήνα οι Θεσσαλονικείς βλέπουν σε κεντρικά σημεία της πόλης να εμφανίζονται από το πουθενά δύο νεαρά άτομα με αδαμιαία περιβολή και να βαδίζουν στο δρόμο αμέριμνοι, συζητώντας μεταξύ τους σαν να μη συμβαίνει τίποτα, χωρίς να δίνουν σημασία είτε σε περίεργα βλέμματα, είτε σε αντιδράσεις.

Από τα πιο αγαπημένα τους σημεία είναι τα δύο στέκια της οδού Ζεύξιδος-Ικτίνου και της Βαλαωρίτου, όπου συχνάζουν κυρίως νέοι. Τα σχετικά βίντεο με τους γυμνούς περιπάτους είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο και έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα τόσο απο΄την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Οι δύο αυτοί «γυμνοί» άγνωστοι της Θεσσαλονίκης εντάσσουν το εγχείρημά τους σε ένα «κίνημα αστικού γυμνισμού», όπως λένε. Όπως εμφανίζονται με τα ψευδώνυμά τους, είναι ο 32χρονος Μιχάλης Γυμνιστής, απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο 25χρονος Γιάννης Μασκίδης, αρχιτέκτονας από τη Θεσσαλονίκη, που ψάχνει για δουλειά την εποχή της κρίσης. Αυτός που ξεκίνησε πρώτος το γυμνό εγχείρημα προ τετραετίας ήταν ο Μιχάλης. Πέρσι, ο νεαρός αρχιτέκτονας είδε τα βίντεο, επιδίωξε να γνωρίσει από κοντά τον Μιχάλη για να ακολουθήσει έκτοτε τα... γυμνά βήματά του.

Στο ερώτημα «γιατί γυμνοί», οι δύο νεαροί άνδρες έχουν απαντήσεις. Το γυμνό είναι «επιλογή ενδύματος», λένε και αποβλέπει στην αποενοχοποίησή του, ενώ είναι συγχρόνως και μία στάση απέναντι στις όποιες απαγορεύσεις, περιθωριοποιήσεις και στερεότυπα.

«Ξεκίνησα πιο πολύ από περιέργεια. Ήθελα να δω ποια θα είναι η αντίδραση του κόσμου στη θέα ενός γυμνού σώματος. Ήθελα να δω αν θα σοκαριζόταν ή αν θα το αντιμετώπιζε αδιάφορα. Βλεπετε ο κόσμος δεν είναι εξοικειωμένος με το γυμνό σώμα», λέει ο Μιχάλης και προσθέτει: «Το γυμνό σώμα δεν είναι κάτι χυδαίο και πρόστυχο, ούτε μπορεί να συνδέεται αναγκαστικά με το σεξ. Πρέπει ο κόσμος να είναι πιο απελευθερωμένος. Η χώρα μας είναι η τελευταία της Ευρώπης στο γυμνό...»