Λέγοντας gay pride '' στα ελληνικά φεστιβάλ υπερηφάνειας '' εννοούμε μια σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις παρελάσεις κ.α.


 
Άρθρο του Παναγιώτη Γεραλίδη

Συμμετέχουν άτομα τα οποία με τον τρόπο αυτό δηλώνουν την υπερηφάνεια τους για την σεξουαλική τους ταυτότητα και '' διαφορετικότητα '' αν το θέλετε.
 Το Gay pride είναι μιά επέτειος μνήμης σε ένα περιστατικό που συνέβει στην Νέα Υόρκη στις 28 Ιουνίου το 1969. 
Τότε στο gay bar stonewall in εισέβαλαν οπλισμένοι άντρες των ειδικών δυνάμεων με πρόφαση την παράνομη πώληση οινοπνέυματος και ακολούθησε μια σειρά επιδρομών σε ανάλογα μπάρ της περιοχής και φυσικά υπήρχε μια μόνιμη παρενόχληση των ομοφυλόφιλων και τρανσέξουαλ.

 Η βία που ακολούθησε έξω απο το συγκεκριμένο μπάρ εκείνη την ημέρα εξαγρίωσε τον κόσμο οπότε οι συγκρούσεις με την αστυνομία που άρχισαν συνεχίστηκαν για πολλές ημέρες και νύχτες.

 Απο τις αρχές της δεκαετίας του 90 καθιερώθηκε ο θεσμός europride. Της διοργάνωσης δηλαδή του θεσμού κάθε χρόνο απο διαφορετικές ευρωπαικές πόλης. Φέτος θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη το διήμερο 14 και 15 Ιουνίου. 

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου θα ξεκινήσει η εκδήλωση στο Μπενσουσάν Χάνι και την πλατεία Χρηματιστηρίου ενώ το Σάββατο θα ξεκινήσει απο τον Λευκό Πύργο. 

Για τις συγκεντρώσεις στην συμπρωτεύουσα δημιουργήθηκαν και κάποιες αντιδράσεις απο τον κόσμο αλλά ο δήμαρχος της πόλης δεν ακούει κανέναν και στηρίζει έντονα το θεσμό. 

Αντίδραση μεγάλη όπως θα περίμενε κανείς βγήκε και από τον χώρο της εκκλησίας με αποκορύφωμα τα προκλητικά λόγια του Άνθιμου για τον θεσμό λέγοντας χαρακτηριστικά '' Τρεις χιλιάδες άνθρωποι γυμνοί
και μεταξύ τους να κάνουνε, στη διαδικασία και στη διαδρομή, πράξεις και χειρονομίες και τα λοιπά... φέρτε εσείς τα παιδιά σας να τα δούνε, γιατί δεν τα φέρνετε; Να σας κάνουμε τα εισιτήρια να τα φέρετε. Εμείς λέμε στον κόσμο πάρτε τα παιδιά σας και απομακρυνθείτε.

 Έχω ενώπιόν μου έναν ογκώδη φάκελο με 20.000 υπογραφές ελλήνων πολιτών, ανδρών και γυναικών, ενυπόγραφες, βεβαιωμένες συμβολαιογραφικά, που ζητούν οπωσδήποτε να αποτραπεί αυτή η εκδήλωση και ότι αν δεν αποτραπεί δεν εγγυώνται και τι θα γίνει....
Δεν μπορούμε ένα γεγονός που είναι αμαρτία να το δημοσιοποιούμε και να το προβάλλουμε τουριστικά. '
Λόγια απαράδεκτα και προκλητικά.Ο θεός δεν ευλόγισε ούτε τον διαχωρισμό ούτε τους καυγάδες ούτε τον ρατσισμό. Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο gay pride είναι το δέυτερο συνεχόμενο στη Θεσσαλονίκη και έχει για σύνθημα " ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΩΜΑΤΑ ''....