Σοκ στον χώρο του ελληνικού αθλητισμού αλλά και πανελλήνια συγκίνηση έχει προκαλέσει η περιπέτεια της υγείας του παγκόσμιου πρωταθλητή κανόε καγιάκ Ανδρέα Καλιγκαρίδη που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή σε νοσοκομείο της Πολωνίας, όπου βρισκόταν για αγώνες! Ο 37χρονος αθλητής, που είναι πατέρας δύο μικρών παιδιών, βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε στην πόλη Μπίντγκοζ.

Οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν στην Ελλάδα έκαναν λόγο για αιμάτωμα στο κεφάλι, ωστόσο οι γιατροί που τον υπέβαλαν σε εξετάσεις στο νοσοκομείο του Μπίντγκοζ διέγνωσαν οξεία λευχαιμία! 

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στην υπόλοιπη ελληνική αποστολή που είχε αναχωρήσει στις 27 Μαΐου για το Πόζναν της Πολωνίας προκειμένου να λάβει μέρος στο σπριντ του 3ου Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Καλιγκαρίδης ταξίδεψε, αν και είχε ανεβάσει χαμηλό πυρετό, παίρνοντας ωστόσο έγκριση από τους γιατρούς, αφού όλες οι εξετάσεις που έκανε στην Ελλάδα εμφανίστηκαν αρνητικές!

«Το τραγικό είναι ότι ο Ανδρέας είχε κάνει γενικές εξετάσεις προτού αναχωρήσει. Είχε δέκατα και οι γιατροί τού είπαν: “Πήγαινε! Είναι όλα καλά”!

Του είπαν πως πρόκειται μόνο για μια ίωση. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν, δυστυχώς, λόγο για οξεία λευχαιμία...» ανέφερε συντετριμμένος ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Αντώνης Νικολόπουλος.

Την ημέρα που θα αγωνιζόταν, άτυχος αθλητής είδε τη θερμοκρασία του να σκαρφαλώνει στους 38 βαθμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να λάβει μέρος και να παραμείνει στο ξενοδοχείο μαζί με την υπόλοιπη αποστολή και τον συναθλητή του Μιχάλη Παπασάββα που συμμετέχει στον αγώνα του Κ1.

Την επόμενη μέρα όμως η κατάστασή του πήρε δραματική τροπή. Κατέβηκε στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου για να πάρει πρωινό, αλλά δεν ένιωθε καλά και είπε στον συναθλητή και συγκάτοικό του: «Πάω στο δωμάτιο να ξεκουραστώ λίγο και μετά θα κατέβω να πάμε βόλτα...».

Ομως καθυστερούσε πολύ και ο Πολωνός τεχνικός σύμβουλος της ελληνικής ομοσπονδίας Ζίσλαβ Ζούπσκι ανησύχησε. Έτσι ανέβηκε μαζί με τον Παπασάββα στο δωμάτιο, αλλά έπαθαν σοκ μόλις αντίκρισαν τον Καλιγκαρίδη σωριασμένο στο δάπεδο χωρίς τις αισθήσεις του.

 Τον μετέφεραν επειγόντως στο νοσοκομείο της πόλης, όπου οι πρώτες ενδείξεις έκαναν λόγο για πνευμονικό οίδημα ή καρδιακό επεισόδιο.

Αργά προχθές το βράδυ η ελληνική αποστολή ενημερώθηκε ότι το πρόβλημα του Ανδρέα Καλιγκαρίδη εστιάζεται τελικά στον εγκέφαλο όπου πιθανότατα υπήρχε κάποιο αιμάτωμα. 

Αμέσως η ομοσπονδία ειδοποίησε τη σύζυγο και τη μητέρα του 37χρονου αθλητή, οι οποίες αναχώρησαν για την Πολωνία -με έξοδα της ομοσπονδίας- ώστε να βρεθούν στο πλευρό του αυτές τις δύσκολες ώρες.
Όμως ο πλήρης αιματολογικός έλεγχος που έγινε χθες το πρωί τούς έκανε όλους να «παγώσουν».

Ο Ανδρέας αντιμετώπιζε πολύ σοβαρό αιματολογικό πρόβλημα και η διάγνωση ήταν πραγματική μαχαιριά! «Λευχαιμία και μάλιστα όχι ήπιας μορφής»! Πλέον οι γιατροί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τον κρατήσουν στη ζωή...

«Κάνουμε όλα τα ανθρωπίνως δυνατά για τον Ανδρέα. Πλέον προσευχόμαστε στον Θεό να κάνει το θαύμα του και να τον δούμε ξανά στην Αθήνα.

 Αυτό που μας μένει είναι να συμπαρασταθούμε στη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του και να ευχηθούμε να ξεπεράσει την περιπέτειά του» δήλωσε στην «Espresso» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Αντώνης Νικολόπουλος.