Ας ξεκαθαρίσουμε πως ακόμη και ο όρος "παιδοφιλία", ίσως να θεωρείται αρκετά επιεικής για να περιγράψει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, πράξη που εκτός των άλλων παραβιάζει με βλαβερό και εγκληματικό τρόπο τα δικαιώματά τους.

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές, είναι πως στα παιδιά, όπως είναι φυσικό, απουσιάζει η γνώση και η εμπειρία των σεξουαλικών σχέσεων με συγκατάθεση ή την επιλογή της συγκατάθεσης όπως συμβαίνει με τους ενήλικες. 

Τα στατιστικά στοιχεία έχουν καταγράψει ότι ένα ποσοστό 10% – 15% των παιδιών και των εφήβων έχουν υπάρξει σεξουαλικά θύματα από ενήλικες τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

Ο ενήλικας ή ο κατά τουλάχιστον 5 χρόνια μεγαλύτερος σε ηλικία από το παιδί έφηβος, ο οποίος φανερά  ή συγκαλυμμένα παίρνει σεξουαλική ευχαρίστηση από την επαφή του με ένα παιδί υποφέρει από παιδοφιλία. 

Ο παιδόφιλος συνήθως έχει τις εξής συμπεριφορές:

Νέτη Φίλια Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Γνωσιακή - Συμπεριφορική Θεραπεύτρια. 
· Επιδιώκει να αγγίζει με σεξουαλικό τρόπο τα παιδιά ή τους ανήλικους εφήβους (συνήθως κάτω των 13 ετών).

· Ενθαρρύνει μια ομάδα παιδιών να συμμετέχουν σε σεξουαλικές δραστηριότητες.

· Τους προβάλλει πορνογραφικό υλικό, χρησιμοποιώντας άμεσο ή έμμεσο ψυχολογικό εκβιασμό ή χειραγώγηση για να κρατήσουν αυτές τις δραστηριότητες μυστικές.

· Πλησιάζει τα παιδιά και τους εφήβους μέσω του Διαδικτύου προσπαθώντας π.χ. να χτίσει μια έμπιστη φιλία μαζί τους και στη συνέχεια να προσπαθήσει να τα παραπλανήσει σεξουαλικά.

Το προφίλ του παιδόφιλου 

Η εικόνα του παιδόφιλου έχει συνδεθεί με πολλά στερεότυπα και μύθους. Αυτή η στερεότυπη εικόνα δεν βοηθάει στη γρήγορη αντίληψη και έγκαιρη παρέμβαση της οικογένειας για την προστασία του παιδιού. Γι’ αυτό και είναι χρήσιμο να έχουμε κατά νου ότι:

· Οι περισσότεροι παιδόφιλοι βρίσκονται στην ηλικία των 20 με 50. Μπορεί να μην έχουν παντρευτεί, να είναι παντρεμένοι ή χωρισμένοι και μπορεί να έχουν και οι ίδιοι παιδιά.

· Σε ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό που φτάνει το 66%, ο παιδόφιλος είναι κάποιος γνωστός της οικογένειας ή συγγενής ή γενικά έχει κάποια σχέση με το παιδί ή την οικογένειά του.

· Η παιδοφιλική δραστηριότητα δεν περιέχει απαραίτητα σωματική βία, αλλά πρωτίστως ψυχολογική. Ο άνθρωπος που ασκεί παιδοφιλία μπορεί συχνά να έχει μεγάλη υπομονή και δεξιότητα στο να χρησιμοποιεί την εξουσία και τη δύναμη του ενήλικα για να πείσει ή να αναγκάσει το παιδί ή τον έφηβο να συμμετάσχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες.

· Αρκετοί παιδόφιλοι ασκούν επαγγέλματα ή προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες σε μέρη όπου μπορούν να έχουν συχνή πρόσβαση σε παιδιά.

Οι αιτίες της παιδοφιλίας είναι πολυπαραγοντικές. Στα άτομα αυτά παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις στην ψυχολογική και συναισθηματική ανάπτυξη, ενώ συνήθως συνυπάρχει κάποιου είδους διαταραχή. Σε ένα σημαντικό ποσοστό επίσης, υπήρξαν οι ίδιοι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν εκείνοι παιδιά.

Πρόληψη

Τα παιδιά πολύ σπάνια αναφέρουν την κακοποίησή τους. Συνήθως φοβούνται μήπως τα κατηγορήσουν οι γονείς τους. Η κακοποίηση συνήθως αποκαλύπτεται όταν ένας ενήλικας την αντιληφθεί ή όταν ένα παιδί το αναφέρει σ’ έναν ενήλικα (συνήθως όχι το γονέα), ή όταν ένας γιατρός διαπιστώσει σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης στο σώμα του παιδιού.
 Επίσης, η κακοποίηση μπορεί να γίνει αντιληπτή ή να αποκαλυφθεί από το ίδιο το παιδί όταν αυτό ενηλικιωθεί κι έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει τη φύση της εμπειρίας του. Όμως τα παιδιά βρίσκουν έμμεσους τρόπους να επικοινωνήσουν την κακοποίησή τους με έμμεσους τρόπους:

· Έχουν άστατο ύπνο, συχνούς εφιάλτες και διαταραχές στην όρεξή τους.

· Έχουν νέους φόβους και φοβίες (π.χ. για ένα πρόσωπο, μια κίνηση ή ένα μέρος) που δεν εξηγούνται εύκολα από τους γονείς και όσους γνωρίζουν την ιδιοσυγκρασία του παιδιού.

· Έχουν περίεργη σεξουαλική συμπεριφορά για την ηλικία τους - που συχνά περιλαμβάνει στοιχεία ενήλικης σεξουαλικής συμπεριφοράς (π.χ. λεξιλόγιο, κινήσεις) που φαίνονται ξένα πάνω τους.

Οδηγίες προς γονείς:


Διατηρείστε ουσιαστική επαφή με το παιδί σας, πέρα από τα πρακτικά θέματα της καθημερινότητας. Προσπαθήστε να έχετε επαφή με το συναισθηματικό του κόσμο, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά του. Αν βλέπετε και αισθάνεστε μια ιδιαίτερα άστατη και περίεργη συμπεριφορά στο παιδί σου, τότε καλό είναι να το διερευνήσετε.

Προσπαθήστε ενημερώσετε το παιδί για σεξουαλικά θέματα απλά και ήρεμα με τρόπο ανάλογο στην ηλικία του.

Τα παιδιά μεγαλώνοντας, συνήθως μπορεί να μην επιθυμούν να αποκαλύπτουν πολλά για τα προσωπικά τους. Όμως, είναι πολύ βασικό να ξέρουν πότε τους έχει συμβεί κάτι πραγματικά βλαβερό ή επικίνδυνο και να ξέρουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να απευθύνονται στους γονείς τους, όπου και θα βρουν έναν σύμμαχο και όχι έναν αντίπαλο που θα τους κρίνει.

Προσπαθήστε να ενημερωθείτε για τις τρέχουσες εξελίξεις στο διαδίκτυο αλλά και να ενημερώσετε το παιδί πώς να προφυλάσσεται, π.χ. να μην δίνει προσωπικά του στοιχεία. Επίσης είναι καλό να υπάρχει επίβλεψη όταν το παιδί κάνει χρήση του διαδικτύου.

Σε κάθε περίπτωση μια καλή σχέση γονέα-παιδιού, σχέση εμπιστοσύνης και κατανόησης βοηθάει στο να ελέγχονται οι περιπτώσεις εκείνες που το παιδί θα πέσει θύμα παιδόφιλου.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως προέχει η ασφάλεια των παιδιών που δεν είναι σε θέση να υπερασπίσουν τον εαυτό τους όπως μπορεί ένας ενήλικας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το παιδί, όπως και κάθε άνθρωπος, έχει δικαίωμα στη σωματική, ψυχολογική και πνευματική του ακεραιότητα, υγεία και ευεξία.

Πού μπορείτε να απευνθείτε: 

- Ελληνική Εταιρεία Πρόληψης και Αγωγής Υγείας
Αλεξανδρουπόλεως 25, Τ.Κ. 115 27 Αθήνα
Τηλ.: 210 74 82 015
Fax: 210 7485 872
Ιστοσελίδα: www.neahygeia.gr
-Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής
Λεωφ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 115 22 Αθήνα
Τηλ.: 210 64 76 000
Ιστοσελίδα:
 www.dart.gov.gr
- Συνήγορος του Πολίτη
Ιστοσελίδα:http://www.0-18.gr/gr/adults/linksen_ad.html
Δίκτυο για την πρόληψη και καταπολέμηση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά
Ιστοσελίδα:
http://somatikitimoria.gr/nomothesia.htm


Από τη Νέτη Φίλια
Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Γνωσιακή - Συμπεριφορική Θεραπεύτρια
6945-858780
netifilia@gmail.com