Το ενδεχόμενο να είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αυτή που θα ασκήσει την προεδρία της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε περίπτωση που γίνουν εκλογές εντός του τρέχοντος έτους, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση αριστερών οικονομολόγων στη Μαδρίτη με θέμα «ποια Ευρώπη θέλουμε».
Θέτοντας για πρώτη φορά το θέμα αυτό και απευθυνόμενος ουσιαστικά σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι, παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια που έχουν οι προεδρίες της ΕΕ έχουν περιοριστεί ασφυκτικά, εν τούτοις, «πιστεύουμε βάσιμα ότι, εφόσον η συγκυβέρνηση Σαμαρά επιλέξει ή εξωθηθεί σε πρόωρες εκλογές φέτος -και εμείς επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία- ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα έρθει στην εξουσία».

Εκφράζοντας την ετοιμότητά του να αναλάβει την ευθύνη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας είπε στους Ισπανούς οικονομολόγους ότι «δεν σας υπόσχομαι ότι, σ' αυτήν την περίπτωση, το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα οικοδομήσουμε την Ευρώπη που θέλουμε και σας περιέγραψα».

Σας υπόσχομαι όμως, σημείωσε, ότι «θα προσπαθήσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να αφήσουμε το έστω και μικρό αριστερό αποτύπωμα της ελπίδας στη διαχείριση των προβλημάτων της Ευρώπης».