Μήνυμα προς το εσωτερικό, οι συνιστώσες να αυτοκαταργηθούν. Προσκλητήριο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, απηύθυνε, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στη Βουλή με πρωταγωνίστρια τη Χρυσή Αυγή.

«Από εδώ και στο εξής, μηδενική ανοχή απέναντι στις συμμορίες, απέναντι στους υβριστές της δημοκρατίας και της ιστορίας του λαού μας που έδωσε φόρο αίματος στους ναζί, αγωνιζόμενος για την ελευθερία και τη δημοκρατία» είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας «Ακόμα και οι δημοκράτες που πρόσκεινται στην ΝΔ παρακολουθούν αμήχανοι τα ακροδεξιά ολισθήματα του Σαμαρά να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε και ένα δεύτερο προσκλητήριο, αυτή τη φορά στο εσωτερικό του κόμματος, στα μέλη και τα στελέχη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να κάνουν τολμηρά βήματα για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, με αυτοκατάργηση των συνιστωσών και των μηχανισμών τους και τη μετεξέλιξή τους σε ιδεολογικές τάσεις.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε την ομιλία του στην ΚΕ, που θα συζητήσει τις θέσεις και το καταστατικό ενόψει του συνεδρίου του Ιουλίου, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στη Χρυσή Αυγή, αλλά σημειώνοντας παράλληλα με έμφαση τα δεινά που προκαλεί ο φασισμός.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η χθεσινή ημέρα στη Βουλή ήταν αποκαλυπτική, καθώς αποκαλύφθηκε ότι το δημόσιο αγαθό που κινδυνεύει αυτή τη στιγμή περισσότερο, είναι η δημοκρατία. Το μνημόνιο και η δημοκρατία, πρόσθεσε, είναι έννοιες εντελώς ασυμβίβαστες και αυτό το βλέπουμε καθημερινά όλο και περισσότερο. Το βλέπουμε στις επιστρατεύεις των απεργών που γίνονται πλέον και προληπτικά. Το βλέπουμε στη συνεχιζόμενη βίαιη και αδικαιολόγητη καταστολή εναντίον των κατοίκων της Χαλκιδικής. Το βλέπουμε και στο αδιάκριτο πια πολιτικό φλερτ της Νέας Δημοκρατίας με την ακροδεξιά.

Για τα χθεσινά γεγονότα στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να προκαλέσει μέσα στο κοινοβούλιο, αμέσως μετά τη συζήτηση για ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που εξαφανίστηκε. Εξαφανίστηκε, σημείωσε, με ευθύνη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και επομένως του ίδιου του πρωθυπουργού. Δεν ήταν εκεί, στη Βουλή, ούτε ένας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ για να επιβεβαιώσει αυτά που ήρθε να πει ο κ. Ρουπακιώτης, δηλαδή ότι δεν συμβαίνει κάτι, το νομοσχέδιο είναι καθ οδόν.


Το μήνυμα που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ξεκάθαρο: Η αριστερά είναι εδώ για υπερασπιστεί τη δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Από τις γειτονιές ως το προεδρείο της Βουλής, λέγοντας ακόμη ότι «εμείς υψώνουμε μια ασπίδα προστασίας της δημοκρατίας. Μαζί με κάθε δημοκρατικό πολίτη».

Στο σημείο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε «να ξεσηκωθεί όχι μόνο η Αριστερά, αλλά ολόκληρος ο δημοκρατικός κόσμος. Ακόμα και οι δημοκράτες που πρόσκεινται στην ΝΔ και παρακολουθούν αμήχανοι τα ακροδεξιά ολισθήματα του Σαμαρά να διαδέχονται το ένα το άλλο»

Παιδεία-ιδιωτικοποιήσεις

Για το θέμα της επιστράτευσης των καθηγητών ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προετοιμαστεί από τώρα γιατί το μέτωπο της παιδείας θα ξανάρθει σύντομα και δυναμικά στο προσκήνιο, ενώ ιδιαίτερα επιθετικός ήταν κατά της κυβέρνησης στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.

Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας σε άλλες χώρες έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός νέου φαινομένου, της «ενεργειακής φτώχειας», που είναι και η βασική αιτία για τις πρόσφατες αναταραχές στην Βουλγαρία, ενώ εξέφρασε τη σφοδρή αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του θα κάνει τα πάντα και θα αξιοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να αποτρέψει και να επαναφέρει στο δημόσιο τους δύο αυτούς οργανισμούς.

Για τα θέματα αυτά και την γενικότερη στάση του πρωθυπουργού με αφορμή και την επίσκεψή του στην Κίνα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει την Ελλάδα σε μιά Ειδική Οικονομική Ζώνη, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές που προωθούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είναι ίσως μεγαλύτερης σημασίας από εκείνες που ακολούθησαν την πτώση του Τείχους και πρέπει να συναντήσουν τη σθεναρή και συντονισμένη αντίσταση των λαών της Ευρώπης, αλλά και να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο αποφασισμένο να υπερασπιστεί την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια της εργασίας.

Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ

Στην μακρά αναφορά του για την πορεία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι συνιστώσες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής αριστεράς και πρόσθεσε ότι ήταν ένα πετυχημένο ιστορικό πείραμα για την ανασυγκρότηση της αριστεράς και την ιδεολογική και προγραμματική της επαναθεμελίωση. Ανταποκρίθηκε στο αίτημα για την ευρύτερη δυνατή ενότητα των αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων.

Τώρα, όμως, είπε, είναι η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, στην εμβάθυνση και μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών, σε ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για συγκρότηση ενός πλειοψηφικού ρεύματος μέσα των κοινωνία, ενός ρεύματος με ενιαία αριστερή ριζοσπαστική ταυτότητα.

Αυτό που χρειάζεται, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οργανωτική και πολιτική συνοχή, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει την πλήρη κατοχύρωση των δημοκρατικών λειτουργιών. Χρειάζεται δηλαδή, ένας και όχι δεκατρείς χώροι υποδοχής μελών, και οργανωτικής ένταξης. Χρειάζεται περισσότερη δυνατότητα για σύνθεση απόψεων, και όχι για παραταξιακές μετωπικού χαρακτήρα συμφωνίες ή αποκλίσεις στο εσωτερικό μας.

Επισήμανε ότι υπάρχουν συνιστώσες που είναι ώριμες να αυτοδιαλυθούν και τα μέλη τους να περάσουν ως φυσικά πρόσωπα στον ενιαίο φορέα. ‘Αλλες να μετασχηματιστούν από συνιστώσες του παλιού ΣΥΡΙΖΑ που ήταν συνασπισμός κομμάτων σε διακριτά πολιτικά μορφώματα του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, που ούτως ή άλλως δε μπορεί και δε θα θέλαμε να μην είναι πλουραλιστικός.

Η πρόταση του κ. Τσίπρα είναι ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει πίσω τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια που υποβάλλουν οι εσωκομματικές παρατάξεις στις διαδικασίες εκλογής οργάνων. Σήμερα, υπογράμμισε, η κάθοδος σε ξεχωριστή λίστα δε χρησιμεύει ως δικαίωμα στην εκπροσώπηση στα όργανα μειοψηφιών, αλλά ως πολιτική δήλωση διαφοροποίησης από τη δημόσια ενιαία εικόνα του κόμματος. Και αυτό δεν βοηθά στο βάθεμα της δημοκρατίας μέσα στο κόμμα. Αλλά στο να διαιωνίζεται μια εικόνα εσωτερικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης.

Επίσης, πρότεινε, το εκάστοτε σώμα,( σ.σ. προφανώς το συνέδριο) να αποφασίζει κατά πλειοψηφία τη διαδικασία της εκλογής και να μην επιβάλλεται, δηλαδή, κάθε φορά, στο όνομα δήθεν του δικαιώματος της αναλογικής εκπροσώπησης της μειοψηφίας, ο τρόπος εκλογής στα όργανα. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε τέλος ότι είναι αναγκαία η πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν τα θέματα αυτά και να οδηγήσουν σε συνεννόηση και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε θα πρέπει να αποφασίσει η βάση του κόμματος.