Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Τέσσερις στους δέκα γάμους καταλήγουν σε διαζύγιο. Φαίνεται ότι ένας βασικός λόγος είναι ότι δίνουμε πολύ μεγαλύτερη σημασία στη συναισθηματική απογοήτευση, παρά στις περιπτώσεις όπου οι εμπειρίες ξεπερνούν τις προσδοκίες μας. 

Νέτη Φίλια
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Γνωσιακή - Συμπεριφορική Θεραπεύτρια

Συνήθως προβλέπουμε ή νομίζουμε ότι ξέρουμε πώς θα αισθανόμαστε με αφορμή ένα συγκεκριμένο γεγονός ή όταν θα βιώνουμε μια μελλοντική κατάσταση. Το λάθος στη συναισθηματική πρόβλεψη γίνεται όταν οι τελικές εξελίξεις, μας δημιουργούν διαφορετική ψυχολογική κατάσταση από αυτή που προσδοκούσαμε. Σύμφωνα με ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Τζώρτζια και της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, οι άνθρωποι επηρεάζονται περισσότερο όταν αυτά που στην πράξη συμβαίνουν αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν τις προσδοκίες τους.
Για παράδειγμα η απογοήτευση είναι πολύ μεγαλύτερη όταν η ζωή μετά το γάμο -για την οποία είχαμε μεγάλες προσδοκίες και που νομίζαμε ότι θα ήταν ανέφελη- αρχίζει να χάνει τη λάμψη και την ομορφιά της, αποτυγχάνοντας έτσι να εκπληρώσει τα όνειρα μας. Αντίθετα αν νιώθουμε πολύ καλύτερα από ότι προσδοκούσαμε, το θεωρούμε δεδομένο και έτσι δεν επηρεάζεται ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούμε την εμπειρία.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες στην έρευνα τους, έβαλαν τους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν μια ταινία και τους έδωσαν να διαβάσουν τις κριτικές. Στους μισούς δόθηκε θετική κριτική για την ταινία και στους υπόλοιπους δόθηκε αρνητική κριτική.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει την αρνητική κριτική για το έργο και ανέμεναν να παρακολουθήσουν μια ανιαρή και κακή ταινία, δεν έδωσαν σημασία στο γεγονός ότι το έργο ήταν τελικά καλύτερο.
Ωστόσο οι συμμετέχοντες που είχαν διαβάσει τις εγκωμιαστικές κριτικές, έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις διαφορές που υπήρχαν μεταξύ του αναμενόμενου και του τελικού αποτελέσματος στο συναισθηματικό τους τομέα. Για το λόγο αυτό, βαθμολόγησαν το έργο πολύ χαμηλότερα.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής που αφήνει λίγα περιθώρια στη ματαίωση και αποθεώνει την επιτυχία και την… υποχρεωτικά ανέφελη ζωή ως ένδειξη ευτυχίας, δεν προετοιμάζει τους ανθρώπους για τις απογοητεύσεις των σχέσεων και γενικότερα της ζωής. Έτσι όταν αυτές οι απογοητεύσεις αναπόφευκτα συμβαίνουν και γιγαντώνονται λόγω των υψηλών προσδοκιών, η ματαίωση που οι άνθρωποι αισθάνονται είναι μεγάλη.

Η χαμηλή ανοχή στη ματαίωση είναι μια από τις κύριες αιτίες που σχεδόν οι μισοί γάμοι οδηγούνται με ευκολία στο διαζύγιο. Το να ανεβάζουμε πολύ ψηλά τον πήχη, αυξάνοντας τις προσδοκίες, καταλήγουμε στο να ζούμε …εν αναμονή ενός ευτυχέστερου αύριο, σαμποτάροντας την ευχαρίστηση της μοναδικής και απτής αξίας που διαθέτουμε: το σήμερα.

Από τη Νέτη Φίλια
Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Γνωσιακή - Συμπεριφορική Θεραπεύτρια
6945-858780
netifilia@gmail.com