Το 2010 ο Τόμας Πρωτόπαπας γνωρίζει για πρώτη φορά στη ζωή του την ηθοποιό Ελένη Φιλίνη. Συμπρωταγωνιστούν στην ταινία "Ρόδα τσάντα και κοπάνα". Εκείνος, "μαθητής" της κι εκείνη η "καθηγήτρια" του για τις ανάγκες των ρόλων. 


Έκτοτε, οι δύο ηθοποιοί συνδέθηκαν με την πιο δυνατή φιλία. Είχαν αναπτύξει μια σχέση πνευματικής μητέρας και γιου.
Η Ελένη Φιλίνη τον συμβούλευε σαν να ήταν πραγματικό της παιδί.

Όμως, στο άκουσμα της είδησης ότι ο Τόμας βρισκόταν βαριά τραυματισμένος στην εντατική μονάδα του ΚΑΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηθοποιός προσευχόταν καθημερινά στο Θεό να τον έχει καλά ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που πήγαινε στην εκκλησία και άναβε κεράκια υπέρ υγείας του ηθοποιού.

Η 21η Μαΐου η Ελένη Φιλίνη πληροφορείται πως ο Τόμας Πρωτόπαπας έχασε τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή. "Όχι, θέε μου" ήταν τα πρώτα σπαρακτικά της λόγια. Μόλις είχε χαθεί ένα δικό της "παιδί".

Την Παρασκευή 24 Μαΐου έσπευσε ντυμένη στα μαύρα στην Παναγία  Μαρμαριώτισσα για να πει το τελευταίο αντίο στον "πνευματικό γιο της".

Η Ελένη Φιλίνη κατά την είσοδο της στον Ιερό Ναό Παναγία Μαρμαριώτισσα

Δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να τρέχουν στα μάτια της "μαύρα" δάκρυα. Με όση δύναμη είχε μέσα της προσπαθούσε να παρηγορήσει την οικογένεια του Τόμας. Ένα τεράστιο γιατί ήταν ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της!
                                                                                 
 Ελένη Στρατηγάκη