Το μικρό κράτος του Βερμόντ , στο βόρειο-ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, έδωσε το πράσινο φως για το νόμο για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία : Το τέλος σε άρρωστους με όχι περισσότερο από έξι μήνες ζωής. 
Με τη βοήθεια των γιατρών  θα τους χορηγούν  θανατηφόρες δόσεις βαρβιτουρικών για να  τους συνοδεύσει ο "γλυκός θάνατο". Μετά το Όρεγκον και την Ουάσιγκτον, το Βερμόντ είναι η τρίτη Πολιτεία που έχει νομιμοποιήσει την ευθανασία.

Το νομοσχέδιο, που ονομάστηκε η "επιλογή στο τέλος της ζωής"κι  έχει περάσει από ένα περιθώριο μόλις δέκα ψήφους: 75 υπέρ και 65 κατά το χρόνο.
 Θα υπάρχουν, όμως, ορισμένες από τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται: ο ασθενής που ζητά  το θάνατο δεν πρέπει να έχει διάρκεια ζωής άνω των έξι μηνών  και η αίτηση πρέπει να αξιολογείται από δύο γιατρούς οι οποίοι επίσης θα απαιτούν μια ψυχιατρική εξέταση. Η οικογένεια του ασθενούς δεν  θα έχει υποχρέωση να λάβει μέρος, ακόμη και αν η υποστήριξη των μελών της οικογένειας ενθαρρύνεται ιδιαίτερα από τους γιατρούς.
 Η έγκριση του νόμου, πάντως, έχει προκαλέσει έντονη κριτική από την αντιπολίτευση: "Δεν μπορεί να υπάρξει ένας αξιοπρεπής θάνατος με μια χούφτα χάπια" - είπε στην USA Today  ο δημοκρατικός βουλευτής Carolyn Branagan.
 Οι ανησυχίες επηρεάζουν επίσης το κείμενο του νόμου στη διατύπωσή της, η οποία θα προσφέρεται σε ψευδείς ερμηνείες που θα προστατεύουν τον ασθενή και που θα διευκολύνουν την ευθανασία, με την ευρεία έννοια και όχι ως μοναδική επιλογή του ασθενούς.

                                                                                           Γιώργος Σφακιανάκης