Πέθανε ο ηθοποιός και κορυφαίος σκηνοθέτης Λευτέρης Βογιατζής

Ο Λευτέρης Βογιατζής, σπουδαία μορφή του ελληνικού θεάτρου, έφυγε τη Μ. Πέμπτη από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών, αφήνοντας φτωχότερο τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας. Ο μεγάλος σκηνοθέτης απεβίωσε από επιπλοκές του καρκίνου.
Το ήξερα ότι ήταν άρρωστος, και με είχε θλίψει το γεγονός όπως και όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο. Όταν όμως τον συνάντησα στο Εθνικό θέατρο, στην πρεμιέρα «Τα κόκκινα φανάρια», χάρηκα. Ήταν καταβεβλημένος μεν αλλά ήταν εκεί. Τον κοίταξα με ένα χαμόγελο. Ήταν όπως πάντα διακριτικός και ευγενείς- όπως όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες. Χαιρετηθήκαμε.
Δεν την περίμενα αυτήν την εξέλιξη και είμαι βαθιά συντετριμμένος. Δεν αντέχω να φεύγουν τέτοιοι άνθρωποι και να μένουν οι άλλοι.
Την Τετάρτη, 8 Μαΐου, θα πουν συγγενείς και φίλοι το ύστατο αντίο καθώς στις 5 το απόγευμα, θα γίνει από το πρώτο νεκροταφείο η κηδεία του.
Όπως έγινε γνωστό, η σορός του σπουδαίου σκηνοθέτη και ηθοποιού, θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την ίδια ημέρα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα στο θέατρο της οδού Κυκλάδων.
Καλλιτέχνης που μοιάζει να επέλεγε πάντοτε τον δύσκολο δρόμο για να κάνει θέατρο, για τον Λευτέρη Βογιατζή κάθε συγγραφέας, κάθε έργο ήταν άλλη μια συνάντηση, άλλος ένας κόσμος, άλλη μια απόπειρα να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του.
- «Δεν υπάρχει τελειομανία. Η τελειομανία είναι κάτι στείρο... Η λεπτομέρεια είναι η ραχοκοκαλιά. Χωρίς τη λεπτομέρεια, το επίκεντρο, η βάση, δεν αποκτά φως».
Ο Λευτέρης Βογιατζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησε για δύο χρόνια το Ράινχαρτ Σεμινάρ στη Βιέννη και τελείωσε τη Σχολή Κ. Μιχαηλίδη στην Αθήνα.
- «Μικρός ήμουν το καλό παιδί στην οικογένεια, από σύμβαση. Κλειστός, εσωστρεφής. Ήταν σαν να είχα ένα σύννεφο μπροστά μου. Είχα ανάγκη να διαλυθεί. Όταν ασχολήθηκα με το θέατρο κατάλαβα ότι η μεγαλύτερη ευκολία είναι η ιδιάζουσα σκηνική συμπεριφορά, γιατί αρέσει. Πρέπει όμως να είναι μεγάλου βεληνεκούς ο καλλιτέχνης για να είναι το ιδιάζον, κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Καλύτερα λοιπόν να το σβήσεις, να αρχίσεις από την αρχή και να προσπαθήσεις να είσαι κανονικός. Μεγάλη λέξη. Τι είναι το κανονικός; Ξέρω 'γω; Κανονικός. Αυτό», είχε πει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο τηλεγράφημα που έστειλε, επισημαίνει ότι ο Λευτέρης Βογιατζής με τη σπάνια τέχνη του, αλλά και με την προσωπική του στάση, έδωσε πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορούσε η εποχή μας να αφομοιώσει.
«Πράττοντας και νοιώθοντας μοναδικά, επέκτεινε τον πολιτισμό. Η απουσία της αλήθειας και της ειλικρίνειας του Λευτέρη Βογιατζή, είναι μεγάλη απώλεια όχι μόνο για το θεατρικό κόσμο, αλλά και για εμάς, τους πολίτες»