Ο Γιάννης Αναστασίου και το τεχνικό επιτελείο παρουσιάστηκε από τον Παναθηναϊκό. Ο νέος προπονητής των "πρασίνων" παρουσίασε το αγωνιστικό του πλάνο για την επόμενη σεζόν.


Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος μαζί με τον Βασίλη Κωνσταντίνου παρουσίασαν τον Γιάννη Αναστασίου, τον Δημήτρη Σαραβάκο, τον Γιάννη Βονόρτα, τον Γιούσεφ Φος και τον Στιβ Ρούτερ.

Την εισαγωγή της παρουσίασης έκανε ο Βασίλης Κωνσταντίνου, λέγοντας: «Ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε» και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιάννης Αλαφούζος.

Αλαφούζος: «Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας. Λίγα πράγματα για τη φιλοσοφία μας και το βασικό λόγο που επιλέξαμε τη συγκεκριμένη τεχνική ηγεσία. Η τεχνική ομάδα επιλέγει με βασικό κριτήριο το υψηλό επίπεδο, το σύγχρονο ποδόσφαιρο και το ήθος. Άνθρωποι που μοιράζονται το ίδιο όραμα και την ίδια πεποίθηση. Ο προπονητής είναι ο Γιάννης Αναστασίου, ο Σαραβάκος ο συντονιστής του ποδοσφαιρικού τμήματος,. Ο Ρούτερ εξειδικεύεται στη δημιουργία νέων παικτών, ο Γιάννης Βονόρτας είναι δικαιωματικά σε αυτό το τραπέζι, όχι ότι ο Χουάν δεν το άξιζε. καθώς στήριξε την ομάδα με μεγάλη επιτυχία. Ο Γιούσεφ Βος είναι γυμναστής που θα βοηθήσει την ομάδα. Ο Νταμπίζας είναι στη Νιόν για το πρώτο δίπλωμα και θα είναι ο τεχνικός διευθυντής. Θα υπάρξει ανακοίνωση.

Το ποδόσφαιρο που θα παίζει η ομάδα, θα είναι σύγχρονο, επιθετικό και ποδόσφαιρο κυριαρχίας και θέλουμε να παίξουμε στη Λεωφόρο. Τις επόμενες μέρες θα θέσουμε ένα ερώτημα, αν θέλουν όλοι να μείνουμε στη Λεωφόρο για πάντα ή να κατασκευάσουμε ένα γήπεδο. Η ψήφος του κόσμου θα είναι πολύ σημαντική. Αν είναι η Λεωφόρος έχουμε ήδη σχέδια για να ανακαινιστεί εσωτερικά και εξωτερικά.

Οποιος παίρνει εισιτήριο διαρκείας τον επόμενο μήνα θα γίνεται μέλος και στην Παναθηναϊκή Συμμαχία. Πέρυσι δεν είχαμε διοίκηση, οι μέτοχοι ήταν αμέτοχοι, ένας μέτοχος είχε παρκάρει τις μετοχές και οι υπόλοιποι δεν ήταν διατεθειμένοι να βάλουν χρήματα. Εμείς δημιουργήσαμε τη Συμμαχία κάτω από αυτές τις συνθήκες. Η Συμμαχία έχει εισφέρει ως σήμερα 5 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό και ήδη διάφοροι φίλοι του Παναθηναϊκού έχουν μαζέψει τουλάχιστον άλλα 3 εκατ. που θα επενδυθούν τις επόμενες ημέρες. Πέρυσι το μπάτζετ μας ήταν περίπου 29 εκατ. το χρόνο, ενώ φέτος το συνολικό μας μπάτζετ, μαζί με τόκους, θα είναι 12 εκατ. ευρώ, για εξυγίανση. Τα έσοδά μας, θα είναι τουλάχιστον 13 εκατ, από 13 ως 15, χωρίς Ευρώπη. Να έχουμε μικρό πλεόνασμα για να διαχειριζόμαστε το χρέος.

Θέλουμε να χτίσουμε πολύ ισχυρό Παναθηναϊκό, έναν κυρίαρχο Παναθηναϊκό. Η Ντόρτμουντ το 2000 ήταν σχεδόν στην ίδια θέση με μας, φέτος παίζει τελικό Τσάμπιονς Λιγκ και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μεταγραφές 3 εκατ. ευρώ. Το μπασκετικό τμήμα του «αιωνίου» αντιπάλου μας, του Ολυμπιακού απέδειξε ότι με μικρό μπάτζετ και πολύ καλή οργάνωση, μπορείς να μεγαλουργήσεις».

Κωνσταντίνου: «Το τεχνικό επιτελείο έχει όλες τις προϋποθέσεις που ζητάει ο Παναθηναϊκός για να πετύχει τους στόχους της ομάδας. Ο Αναστασίου γνωρίζει τον Παναθηναϊκό, έχει ξανακάτσει στον πάγκο, γνωρίζει το πόστο και έχει ευρωπαϊκό παρελθόν».

Αναστασίου: «Καλησπέρα σε όλους. Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ και η διοίκηση μου έδωσε εμπιστοσύνη. Είχα μια επικοινωνία από τότε που ήμουν στην Αγγλία με τον Αλαφούζο και κάναμε μια συζήτηση για το πλάνο μου. Μιλήσαμε για τη δομή και τη λειτουργία της ομάδας. Με βοήθησε σε αυτό ότι πρόσφατα είχα περάσει από την ομάδα. Έγιναν συζητήσεις με κυριότερο στόχο η εξέλιξη και η επιβίωση του κλαμπ, σε ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργίας. Ο Παναθηναϊκός είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό κλαμπ και εγώ που έζησα αρκετά χρόνια στο εξωτερικό το βίωνα. Όταν γινόταν αναφορά στην Ελλάδα για ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ και το βιώνω και τώρα από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι θα αναλάβω.

Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλο κλαμπ, ευρωπαϊκό και το γνωρίζω πολύ καλά αυτό. Ο στόχος είναι το κλαμπ να λειτουργήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σίγουρα απαιτείται πολύ δουλειά και είμαστε κάτι παραπάνω από έτοιμοι για αυτό. Στόχος είναι να εξελιχτούμε σε όλους τους τομείς.

Στόχος το κλαμπ να έχει τη δική του φιλοσοφία, όχι βασισμένη σε αγγλικό ή γερμανικό πρότυπο. Αφού υπάρχει η ακαδημία όπου γίνεται δουλειά με καλή φιλοσοφία, στόχος είναι να γίνει αυτό στην πρώτη ομάδα, ώστε σε λίγα χρόνια ο Παναθηναϊκός να παράγει τους δικούς του παίκτες και προπονητές. Υπάρχουν τα περιθώρια, απαιτείται πολλή δουλειά. Μας αρέσει η δουλειά, δε θα ακούσετε πολλά λόγια από εμένα και τους συνεργάτες μου. Στόχος είναι να είμαστε πολλές ώρες στο γήπεδο, είτε με την πρώτη ομάδα είτε με την ακαδημία.

Έγιναν συζητήσεις για τους συνεργάτες και ήταν σημαντικό για μένα να έρθει ο Ρούτερ, που θα βοηθήσει πολύ την πρώτη ομάδα και την ακαδημία γιατί έχει τρομερές γνώσεις. Θα βοηθήσει πολύ τους προπονητές της ακαδημίας. Επίσης, ζήτησα από τον Γιάννη Αλαφούζο να μείνει ο Γιάννης Βονόρτας γιατί είναι Παναθηναϊκός, γνωρίζει πολύ καλά την ακαδημία και την ομάδα, είναι ένας άνθρωπος με ήθος που ήταν εκεί όταν τον χρειάστηκε η ομάδα.

Ακόμα, θα έρθει ο Βος που θα είναι ο γυμναστής μας, ο οποίος εξειδικεύεται στο fitness και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα, δηλαδή να είμαστε fit. Θα συνδυάζει τη τεχνική με την μπάλα και θα είναι ευχάριστο για τους παίκτες και αυτό είναι σημαντικό για τον παίκτη. Ξέχασα να σας πω πως θα είναι στο τιμ και ο Παναγιώτης ο Αγριόγηνος, προπονητής τερματοφυλάκων, που θα εξελίξει τους τερματοφύλακες. Έχουμε 4 ισάξιους τερματοφύλακες και αυτό σπάνια το συναντάς σε ευρωπαϊκή ομάδα.

Ο Σαραβάκος και ο Νταμπίζας είναι παιδιά με ήθος, με εξαίρετους χαρακτήρες, είναι γνώστες της ελληνικής και ευρωπαϊκής νοοτροπίας. Υπάρχει εμπιστοσύνη και εκτίμηση ως προς την κρίση και την άποψη του καθενός. Θα ήθελα να επισημάνω πως ό,τι απόφαση για την εξέλιξη της ομάδας θα παίρνεται από κοινού. Δεν μας αρέσουν τα πολλά λόγια. Στόχος να δημιουργήσουμε μια ομάδα που να παίζει καλό ποδόσφιαρο, να το ευχαριστιούνται οι παίκτες και ο κόσμος. Επίσης στόχος μας είναι να εξελίξουμε τους παίκτες της Παιανίας.

Είναι σημαντικό όσοι παίκτες έρχονται να έχουν τα χαρακτηριστικά μιας ομάδας υψηλού επιπέδου όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Αν είναι να έρθουν παίκτες απλά για να έρθουν, καλύτερα να βάλουμε τα πιτσιρίκια που θα παίξουν με την ψυχή τους. Θέλουμε το ελληνικό στοιχείο να είναι έντονο, οι μεγάλες πορείες έγιναν με ελληνικό στοιχείο, όπως αν θυμηθούμε το 1984, το 1996 με τον Χουάν και το 2003 με τον αείμνηστο τον Γιάννη Κυράστα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα έρθουν παίκτες που θέλουμε.

Το μπάτζετ είναι χαμηλό, αλλά θέλουμε να έρθουν παίκτες που να έχουν φιλοδοξία να πετύχει κάτι με τον Παναθηναϊκό και όχι απλά να επαναπαυθεί σε ένα συμβόλαιο. Ο Παναθηναϊκός θα του παρέχει τα πάντα, εμείς ως σταφ θα κάνουμε τα πάντα για να τον βοηθήσουμε να εξελιχθεί. Οι καιροί είναι δύσκολοι, δεν θα ήταν ηθικό να έρχονται παίκτες με συμβόλαια της τάξης των 2 ή 3 εκατ. Δεν το ζητάμε αυτό, δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση στη χώρα.

Ξέρουμε τι θέλουμε και τι ζητάμε. Υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ μας, υπάρχει επικοινωνία και θα τη διατηρήσουμε ως το τέλος. Εχουμε όλοι τρομερή όρεξη για δουλειά, καλή επικοινωνία με τη διοίκηση και θα κάνουμε τα πάντα για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας».

Εκείνη τη στιγμή ο Γιάννης Αλαφούζος έκανε μια παρέμβαση: «Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος και αισιόδοξος από τη συμμετοχή του Δημήτρη Σαραβάκου. Είναι ένας άνθρωπος που ξέρετε δεν του πολυαρέσουν όλα αυτά, οι δημοσιότητες και οι παρεμβάσεις. Εκπροσωπεί τον Παναθηναϊκό, τους μεγάλους παίκτες που πέρασαν και το ήθος του Παναθηναϊκού. Ηθελα να το πω πριν αυτό και το ξέχασα».

Κωνσταντίνου: «Ο,τι πούμε εμείς είναι πολύ λίγο για όσα έχει προσφέρει ο Σαραβάκος. Και στο νέο πόστο θα προσφέρει εξίσου. Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος και ένας τίμιος χαρακτήρας».

Εκείνη τη στιγμή είπε δύο λόγια για το πόστο του ο Δημήτρης Σαραβάκος: «Είμαι παρα πολύ συγκινημένος που μετά από αρκετά χρόνια επιστρέφω και θα αναλάβω τη θέση. Μου αρέσει πάρα πολύ. Εχουμε να προσφέρουμε πάρα πολλά και ξέρετε πως δεν μου αρέσουν τα πολλά λόγια. Θα είμαι ο συνδετικός κρίκος στο ποδοσφαιρικό τιμ με τον Γιάννη Αναστασίου, τον Γιάννη Σαμαρά και τον Γιάννη Βονόρτα. Θέλουμε να βελτιώσουμε την αγωνιστική εικόνα της ομάδας και θα κάνουμε ότι μπορούμε με αυτό το μπάτζετ που θα έχουμε για να φέρουμε παίκτες που δε θα βλέπουν τον Παναθηναϊκό ως ένα καλό συμβόλαιο, αλλά να ξέρουν την ιστορία και γιατί παίζουν στον Παναθηναϊκό».

Κωνσταντίνου: «Ο Γιάννης Βονόρτας θα είναι βοηθός του Γιάννη Αναστασίου».

Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Δρουκόπουλος διάβασε την επιστολή του Νίκου Νταμπίζα που λείπει λόγω υποχρεώσεων: «Ευχαριστώ για την πρόσληψη. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλος σύλλογος και στόχος είναι η αναγέννηση της ομάδας».

Στιβ Ρούτερ: «Ενδεχομένως να μην βλέπετε συχνά πολλούς Αγγλους προπνητές να δουλεύουν σε ξένους συλλόγους. Αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε μικρός νησιωτικός λαός και μερικές φορές μας κατηγορούν ότι είμαστε εθνικιστές ή ξενόφοβοι. Είχα την τύχη στην Αγγλία να συνεργαστώ με τον Γιάννη Αναστασίου και τον Γιάννη Σαμαρά. Οταν συνεργάζεσαι με κάποιον, κοιτάς το χαρακτήρα τους. Εγώ είδα ανθρώπους πολύ πιστούς, πάρα πολύ ικανούς, που έχουν τα φόντα να διαπρέψουν ως προπονητές. Οταν μου δόθηκε η δυνατότητα να έρθω σε έναν σύλλογο με το μεγαλείο του Παναθηναϊκού, ήταν αρκετό να με πείσει ώστε να αποδεχθώ την πρόκληση και να έρθω για να δημιουργήσω μαζί με εκείνους. Ολοι μίλησαν για τη φιλοσοφία του συλλόγου. Ηθελα να πω δύο λόγια για τους ανθρώπους που ήδη έχω συναντήσει. Ολοι αγκαλιάζουν αυτές τις αρχές. Ο ρόλος μου θα είναι να υποστηρίξω όλα τα άτομα στο σύλλογο.

Ολοι μίλησαν για τη φιλοσοφία του συλλόγου. Ηθελα να πω για τους ανθρώπους που ήδη έχω συναντήσει. Ολοι αγκαλιάζουν αυτές τις αρχές. Ο ρόλος μου θα είναι να υποστηρίξω όλα τα άτομα στο σύλλογο. Είτε πρόκειται για μικρή ομάδα είτε για μεγάλη, όπως ο Παναθηναϊκός, το θέμα είναι οι καλές προθέσεις για τη μεγιστοποίηση του συλλόγου. Αποδέχομαι την πρόκληση, ευχαριστώ τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστεί».

Λιγομίλητος ήταν ο Φος: «Ευχαριστώ τον Παναθηναϊκό για τη δυνατότητα που μου δίνει να δουλέψω σε μεγάλο σύλλογο. Θα ήθελα να βοηθήσω το σύλλογο να αναπτυχθεί στο υψηλότερο επίπεδο».

Βονόρτας: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Αλαφούζο και τη διοίκηση που με εμπιστεύθηκαν γι' αυτή τη θέση. Μετά τη χθεσινή ήττα μας από τους νέους πιστεύω θα με απέλυσε. Η περίοδος ήταν πολύ δύσκολη για μένα, ως πρωτόπειρος, αλλά με την υποστήριξη και την επαφή που είχαμε με τον πρόεδο, φέραμε την ομάδα ως εδώ. Δεν κατάφερα βαθμολογικά να βάλω την ομάδα στα πλέιο οφ, ήταν πολύ μικρό το διάστημα, η παραμικρή απώλεια θα στοίχιζε, όπως και τελικά συνέβη. Ομως είμαστε σε αναμονή και αυτό δίνει χαρά σε όλους μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μας και το επιστημονικό προσωπικό, το ιατρικό τιμ, τους φροντιστές, όσους δουλεύουν εδώ.

Είμαι ευχαριστημένος που συνεχίζω, ξέρω το τεχνικό τιμ, εκτιμώ και σέβομαι τους ανθρώπους. Υπάρχει ένα όραμα που ξεκινά και αφορά την αγωνιστική και όχι μόνο αναγέννηση του Παναθηναϊκού. Είμαι σίγουρος ότι θα τα πάμε καλά, γι' αυτό δεν λέω καλή επιτυχία, γιατί είμαι σίγουρος. Θέλω να ευχηθώ καλή αρχή στον Γιάννη Αναστασίοy και με αυτό τον τρόπο να του παραδώσω το κλειδί της ομάδας».

Οι δύο άντρες χαιρετήθηκαν και στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους...

Για το επιθετικό ποδόσφαιρο και το σύστημα της ομάδας:

Αναστασίου: «Γράφτηκαν πολλά, αλλά πριν επισημοποιηθεί κάτι δεν ήθελα να μιλήσω. Η φιλοσοφία θα είναι η συνέχεια αυτού που γίνεται στις ακαδημίες. Φιλοσοφία βασισμένη στο επιθετικό ποδόσφαιρο. Στις ακαδημίες έχουμε το 4-3-3 και αυτή θα είναι η φιλοσοφία. Από εκεί κα πέρα θα έχουν κάποια χαρακτηριστικά οι παίκτες και πάνω σε αυτά θα παίζουμε το ποδόσφαιρο που πρέπει».

Για το τι ξεχωρίζει στον Παανθηναϊκό και ποια χαρακτηριστικά θα έχουν οι παίκτες που θα έρθουν:

Αναστασίου: «Είπα πως θα έχουμε Παναθηναϊκή και όχι ευρωπαϊκή φιλοσοφία. Υπάρχει πλάνο για ο,τιδήποτε, από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο. Τα χαρακτηριστικά θα είναι η ταχύτητα, η τεχνική και ο χειρισμός της μπάλας σε υψηλό ρυθμό. Σημαντικό θα είναι οι παίκτες που θα έχουν τα χαρακτηριστικάα αυτά. Αυτοί θα μας ενδιαφέρουν. Το μπάτζετ είναι χαμηλό και στην Ευρώπη υπάρχει κακή εντύπωση ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το χρήμα ρέει άφθονο. Αυτό λένε οι ατζέντηδες και προσπαθούμε να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Για μας προτεραιότητα είναι η φιλοδοξία κάθε παίκτη, να έρθει σε μια μεγάλη ομάδα για να πετύχει κάτι και όχι για να απολαμβάνει τον ήλιο της Ελλάδας ή να κάνει 2 ώρες προπόνηση και να φεύγει. Αύτό είναι για μας το στοίχημα».

Για το αν το πιθανό ευρωπαϊκό εισιτήριο μπορεί να αλλάξει το μπάτζετ:

Αλαφούζος: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να αλλάξει ιδιαίτερα το μπάτζετ ακόμα και αν κάποια ομάδα δεν αδειοδοτηθεί και πάει ο Παναθηναϊκός στη θέση του στην Ευρώπη. Νομίζω ότι το μπάτζετ και οι αρχές που βάζουμε είναι αρκετές για να δημιουργήσουν, σε βάθος χρόνου, έναν ισχυρό Παναθηναϊκό».

Αναστασίου: «Για μας δεν αλλάζει κάτι, έχουμε κάνει το πλάνο μας, έχουμε θέσει τους στόχους μας και έχουμε ξεκινήσει τις επαφές. Είτε βγει η ομάδα στην Ευρώπη, είτε όχι, το μπάτζετ θα είναι αυτό».

Για το πώς πήρε απόφαση να πει το ναι στον Παναθηναϊκό:

Αναστασίου: «Μου αρέσει να παίρνω αποφάσεις με γνώμονα την κατάσταση της χώρας και της ομάδας. Με εμπιστυοσύνη στον εαυτό μου και στο κλαμπ. Είχα ένα οραμα και όταν ήμουν εδώ από κάποια άλλη θέση και πίστευα ότι το κλαμπ πρέπει να είναι αυτό που του αρμόζει, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό κλαμπ και αγωνιστικά κα οργανωτικά. Μίλησα με τον Αλαφούζο και μοιράστηκα τη σκέψη μου. Είχαμε ίδιο όραμα και ήταν πολύ εύκολο, πλέον, να προχωρήσει αυτή η συνεργασία».

Για το αν η διοίκηση σκέφτεται να θωρακιστεί ο Αναστασίου από φαινόμενα που έχει καταγγείλλει:

Aλαφούζος: «Αναφέρεστε προφανώς στη διαιτησία. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να διορθωθεί η κατάσταση. Ένας γνωστός δικηγόρος θα υποβάλει τις επόμενες μέρες μηνυτήρια αναφορά και θα καταγγείλει ότι οι κακές διαιτησίες που είχαμε φέτος δεν ήταν τυχαίες και ότι συνιστούν κάτι βαθύτερο και πιο σκοτεινό. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της δικαιοσύνης αν αυτά που λέμε ισχύουν ή αν είναι φαντασιώσεις δικές μας».

Για το ήδη υπάρχον ρόστερ και τις μεταγραφές

Αναστασίου: «Από το υπάρχον υλικό θα ήταν πιο τίμιο να μιλήσουμε πρώτα στη διοίκηση με τους παίκτες και μετά να το μάθουν οι δημοσιογράφοι. Αυτή θα είναι μια δική μας αρχή, πρώτα θα το μαθαίνουν αυτοί και μετά ο Τύπος. Για τις μεταφραφές, υπάρχει αρκετή κίνηση, έχουν οριοθετηθεί οι παίκτες, έχουν γίνει επαφές και μιλάμε με τους πάικτες που έχουμε συζητήσει. Έχουν δείξει τεράστιο ενδιαφέρον για να έρθουν να παίξουν στον Παναθηναϊκό. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε τη δυνατότητα να ανακοινώσουμε 2 ίσως και 3 παίκτες».

Για τη δήλωσή του στο Βέλγιο ότι είναι ο καταλληλότερος προπονητής για να αναλάβει τον Παναθηναϊκό:

Αναστασίου: «Αν ακούσατε καλά, πριν είπα ότι δεν μίλησα με κανέναν. Το έχω σαν αρχή πως όταν επισημοποιηθεί κάτι θα μιλήσω. Άρα το τι ειπώθηκε και τι γράφτηκε σε Ολλανδία, Βέλγιο ή Αμερική δε με απασχολεί ή δεν είναι θέμα δικό μου. Αγχος δε μου δημιουργεί, μου δίνει κίνητρο. Εχω δουλέψει στο υψηλότερο επίπεδο, σε Αγγλία, Ολλανδία και στον Παναθηναϊκό».

Για τις αντιδράσεις προς το πρόσωπο του Νίκου Νταμπίζα:

Αλαφούζος: «Βασικός λόγος είναι η τεράστια εμπειρία του στην Αγγλία, στη Νιούκαστλ και στη Λέστερ για 8 χρόνια. Το επίπεδο στην Αγγλία είναι άλλο σε ποιότητα, αγωνιστική κατάσταση και ήθος. Αυτό με έκανε να τον γνωρίσω. Αφού τον γνώρισα, με εντυπωσίασε η αρτιότητα της σκέψης του και οι αρχές που έχει. Είναι ευθύνη της διοίκησης να επιλέγει τους συνεργάτες της. Σεβόμαστε παρα πολύ τους οπαδούς μας, και έχουμε ανοικτό διάλογο μαζί τους, αλλά πρέπει και η διοίκηση να επιλέγει με ποιους θα συνεργαστεί».

Για τη συνεργασία ακαδημίας και πρώτης ομάδας:

Αναστασίου: «Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τη δουλειά για να πάρουμε από τα παιδιά το καλύτερο. Είναι σημαντικό όταν κάποιο παιδί από την ακαδημία μπει στην πρώτη ομάδα. Θα πρέπει να ξέρει σε ποια θέση θα παίζει και τι πρέπει να κάνει. Αρα πρέπει να είναι άριστα εκπαιδευμένος. Θα υπάρχει εβδομαδιαία επικοινωνία με την ακαδημία. Κάθε Δευτέρα θα γίνεται συνάντηση του επιτελείου με την ακαδημία και τη διοίκηση, με τους Σαρβάκο και Νταμπίζα, αλλά και το κλαμπ. Θα υπάρχει ενημέρωση για το ποιοι παίτκες της Ακαδημίας εξελίσσονται, ποιοι προβληματίζονται ώστε να γλιτώνουμε κάποια παραστρατήματα, γιατί είναι και ευαίσθητες οι ηλικίες. Εδώ στην Ελλάδα μας λείπει η παιδεία. Για μας είναι σημαντικό οι νέοι παίκτες που είναι η περιουσία μας, να τους προστατεύσουμε και να τους εξελίξουμε όπως πρέπει».

Για το πόσες μεταγραφές θα γίνουν:

Αναστασίου: «Θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές. Ο στόχος είναι η ομάδα να αποτελείται από 20 παίκτες και 3 τερματοφύλακες. Σε κάθε θέση θέλουμε να έχουμε 2 παίκτες. Μικρό ρόστερ για να υπάρξει ανταγωνιστμός στην προπόνηση και να βελτιώνεται ο παίκτης. Το ρόστερ θα είναι μικρό, αλλά αυτό σημαίνει ότι όλοι θα παίζουν και όλοι θα είναι έτοιμοι όταν χρειαστούν. Τα παιδιά από την ακαδημία θα είναι μαζί μας, θα πλαισιώνουν την πρώτη ομάδα ανάλογα με την προπόνηση. Για όσους θα φύγουν, σας είπα θα φύγουν αρκετοί, αλλά όπως είπα και πριν, θα το μάθουν πρώτα αυτοί».

Για τους φετινούς στόχους της ομάδας και αν η αξιολόγηση του προπονητή θα είναι ανεξάρτητη των αποτελεσμάτων:

Αλαφούζος: «Εγώ δεν είμαι μεγαλομέτοχος, ούτε μέτοχος. Είμαι πρόεδρος της Παναθηναϊκής Συμμαχίας. Προσπαθώ με τους συνεργάτες μου να εισάγουμε ένα άλλο ήθος και ύφος στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ομάδας.Πάντα ο στόχος μας είναι να είμαστε πρωταθλητές. Αυτός είναι ο στόχος μας και φέτος. Είμαστε ρεαλιστές. Και πέρυσι ο στόχος ήταν να είμαστε πρωταθλητές και φέτος αυτός θα είναι.

Πέρυσι έγιναν πολλά λάθη από τη ιδοίκηση και τους παίκτες, αλλά και λάθος επιλογή προπονητών. Αντιμετωπίσαμε, όμως, μια έκτακτη περίπτωση ανάγκης. Και ήμασταν όλοι μας, τουλάχιστον εγώ ήμουν τελείως άπειρος. Στο σημερινό περιβάλλον, το να πάρει το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός είναι πολύ δύσκολο. Ο Ολυμπιακός έχει τεράστιο μπάτζετ και μονοπωλεί με διάφορους τρόπους τα 20-25 εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ. Ομως δεν είναι μόνο το αγωνιστικό κομμάτι, σας είπα και πριν για τη μηνυτήρια αναφορά που θα κατατεθεί. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι λύνονται αυτά από τη μία μέρα στην άλλη. Θα το πολεμήσουμε και θα το λύσουμε το θέμα, αλλά θα χρειαστεί χρόνο. Δε θεωρούμε ότι ο Παναθηναϊκός έχει βρει τη συνταγή της επιτυχίας, αλλά ο στόχος είναι ανά πάσα στιγμή είναι το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα».

Για το αν θα ήθελε πίσω τον Καραγκούνη:

Αναστασίου: «Ο Γιώργος Καραγκούνης είναι μετά τον Δημήτρη Σαραβάκο, το μεγαλύτερο όνομα του Παναθηναϊκού. Εχει συνδέσει το όνομά του με τις επιτυχίες και τον Παναθηναϊκό. Είναι στη Φούλαμ, έχει συμβόλαιο εκεί. Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν με τη Φούλαμ όπως θέλει αυτός, δεν ξέρουμε τι θέλει, είναι ένας παίκτης που σίγουρα μας ενδιαφέρει. Εχει προσφέρει στην ομάδα και έχει συνδέσει το όνομά του με τον Παναθηναϊκό».

Αλαφούζος: «Ξέχασα πρνι να σας πω ότι φέτος η Παναθηναϊκή Συμμαχία, όταν γίνεσαι μέλος και αποκτάς κάρτα ή παίρνεις διαρκείας, αυτή η κάρτα θα έχει και εκπτώσεις, που θα προσφέρει σε ιατρικές εξετάσεις ή σε αγορές σε μαγαζιά. Αρα αν γίνεις μέλος της συμμαχίας, θα πάρεις πίσω τα λεφτά που επενδύεις στην ομάδα».

Κωνσταντίνου: «Είμαστε σίγουροι ότι ο Παναθηναϊκός θα πάει καλά και θα έρθουν καλύτερες μέρες για τον Παναθηναϊκό και όσους τον στηρίζουν».