Σ΄ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο μετά από εργαστηριακές έρευνες. 


Ένα συστατικό που αφθονεί στη μεσογειακή διατροφή, φαίνεται ότι έχει την ιδιότητα να αποδυναμώνει τα καρκινικά κύτταρα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η απιγενίνη ένα φλαβονοειδές συστατικό που αφθονεί στον μαϊντανό, το σέλινο και το χαμομήλι, αλλά και σε πολλά φρούτα και λαχανικά διαπιστώθηκε ότι έχει την ιδιότητα να επανεκπαιδεύει τα καρκινικά κύτταρα τα οποία συμπεριφέρονται ως φυσιολογικά, ακολουθώντας τη διαδικασία της κυτταρικής απόπτωσης – δηλαδή του προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η απιγενίνη μπορούσε να καταστήσει «θνητά» τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού. Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την απιγενίνη με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Στο πλαίσιο της τρέχουσας έρευνας οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η απιγενίνη προσδένεται σε περίπου 160 πρωτεΐνες, καθώς και ότι η σύνδεσή της με συγκεκριμένες πρωτεΐνες, όπως η hnRNPA2, συνέβαλε στην ομαλοποίηση της συμπεριφοράς των καρκινικών κυττάρων ή στην καλύτερη ανταπόκρισή τους σε χημειοθεραπευτικά φάρμακα.

Οι έρευνες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να διαπιστωθεί εργαστηριακά πλέον, η θεραπευτική δράση των συστατικών που περιέχονται στα τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής. Η ευεργετική δράση της τελευταίας έχει ήδη διαπιστωθεί στο πλαίσιο πολυάριθμων επιδημιολογικών καθώς και κλινικών μελετών.

Μάλιστα η πιο πρόσφατη αφορά την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην εγκεφαλική λειτουργία. Η κλινική μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry και διενεργήθηκε από ερευνητές του ισπανικού Πανεπιστημίου της Ναβάρα σε 522 άνδρες και γυναίκες.
 Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η μεσογειακή διατροφή με επιπλέον έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φάνηκε να βελτιώνει τις νοητικές επιδόσεις των συμμετεχόντων σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά.

Πηγή: vita.gr