Οι φίλοι της από το σχολείο υποστηρίζουν ότι "δεν ήταν η κοπέλα που είχαν γνωρίσει κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων".Η Kάθριν Ράσελ ήταν φοιτήτρια στο Sussex University, στη Βοστώνη, όταν γνώρισε τον νεαρό αθλητή. Η γνωριμία τους όπως φαίνεται ήταν καταλυτική αφού αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές της, άλλαξε το ντύσιμό της αφού άρχισε να ντύνεται με τσαντόρ ή μαντίλια για να καλύπτει το κεφάλι της ενώ μόλις στα 21 της παντρεύτηκε με τον Τάμερλαν και λίγο αργότερα γέννησε την 3χρονη σήμερα Zahara.

Η σχέση τους ήταν τόσο έντονη, που ούτε η σύλληψη του για βίαιη επίθεση εναντίον της το 2009 δεν μπορούσε να μπει ανάμεσά τους. Η ίδια πάντα τον χαρακτήριζε ως ένα "πολύ καλό άνθρωπο" και δεν μπορούσε μακριά του ακόμα και όταν αυτός την κακομεταχειριζόταν. 

Η Κάθριν, έχει βρει καταφύγιο στο σπίτι των γονιών της στο Ρόουντ Αϊλαντ. Επέστρεψε στο σπίτι που έμενε με τον Ταμερλάν στη Μασαχουσέτη προκειμένου να πάρει κάποια από τα πράγματά της, ενώ σήμερα γύρισε πάλι στο πατρικό της συνοδευόμενη από ένοπλους ομοσπονδιακούς πράκτορες. 

Οι ερευνητές της υπόθεσης καθιστούν την Κάθριν βασικό μάρτυρα, ενώ αναρωτιούνται κατά πόσο γνώριζε τις κινήσεις αλλά και τις επαφές του συζύγου της.
ΠΗΓΗ: newsbeast