Η πρότασή μας είναι για ψαράκι αυτή τη φορά. Και μάλιστα μπαρμπούνι. Η συνταγή επινοήθηκε από τις παλιές νοικοκυρές που έψαχναν να βρουν τρόπο να διατηρήσουν τα μαγειρεμένα ψάρια 1-2 μέρες ακόμη εκτός ψυγείου. 

Τότε τα ψαρεύανε μόνοι τους οι άνθρωποι και αν η ψαριά ήταν πλούσια κι εφόσον κατάψυξη δεν υπήρχε πώς να αφήσουν τα ψαράκια να χαλάσουν…

Μπαρμπουνάκια σαβόρο
από τον Ηλία Μαμαλάκη

Υλικά για 6 άτομα:
18 μπαρμπουνάκια
αλεύρι για το αλεύρωμα
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
2 κουτ. σούπας φυλλαράκια δεντρολίβανου
2 κουτ. σούπας σταφίδα μαύρη Κορινθιακή, χωρίς κουκούτσια
1 φλιτζάνι ξίδι

•    Καθαρίζετε καλά τα μπαρμπουνάκια από τα λέπια και τα εντόσθια ή βάζετε τον ψαρά σας να σας τα καθαρίσει. Τα αλατίζετε καλά στην κοιλίτσα τους και εξωτερικά, τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδοκοκκινίσουν. 

•    Όταν τελειώσει το τηγάνισμα και τοποθετήσετε τα μπαρμπουνάκια σε πιατέλα, ρίχνετε μέσα στο τηγανόλαδο τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου και τη σταφίδα. Τα ανακατεύετε καλά μέχρι να φουσκώσει η σταφίδα και σβήνετε με το ξίδι. 

•    Με τη σάλτσα που δημιουργήθηκε περιχύνετε τα τηγανητά μπαρμπουνάκια. Τα αφήνετε να μαριναριστούν καλά και τα σερβίρετε όπως είναι στην πιατέλα.

•    Τα μπαρμπούνια σαβόρο τρώγονται αμέσως μόλις βγουν από το τηγάνι αλλά και κρύα αργότερα, μια και διατηρούνται για αρκετές μέρες εντός αλλά κι εκτός ψυγείου.

Post a Comment