Την ελληνική πραγματικότητα σκιαγράφησε ο υπουργόςΔημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο John Jay College of Criminal Justice, του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY), με θέμα: «H ασφάλεια του πολίτη και το Κράτος Δικαίου».
Ο υπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η χώρα πλήττεται από διάφορα προβλήματα, όπως η λαθρομετανάνστευση, τα ναρκωτικά, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η τρομοκρατία και η φοροδιαφυγή. Δεν δίστασε, μετά από σχετική ερώτηση, να αναφερθεί στην Χρυσή Αυγή, λέγοντας πως πρόκειται για «απαράδεκτο φαινόμενο», ενώ προσέθεσε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τι ψηφίζει ο κάθε αστυνομικός.
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα μια άνευ προηγουμένου έξαρση των κινδύνων για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλειά της. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική άκρη της Ευρώπης, που περιβάλλεται από χώρες όπου η αναταραχή και ανασφάλεια κυριαρχούν», είπε ο υπουργός.
Εγκληματικότητα
Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η κοινωνία βιώνει μια σοβαρή ποσοτική και ποιοτική διαφοροποίηση της εγκληματικότητας. Βαριά οπλισμένες συμμορίες διαπράττουν ληστείες ενάντια σε ανυποψίαστους πολίτες.
«Δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος είναι το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, βαρέων όπλων και ανθρώπων, αξιοποιώντας την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και των κεφαλαίων, προκειμένου να επεκτείνουν τις συνδέσεις τους σε όλη την Ευρώπη, διαφεύγοντας τη σύλληψη και νομιμοποιώντας τα κέρδη των παράνομων δραστηριοτήτων τους», σημείωσε.
Τρομοκρατία
Ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι η τρομοκρατία έχει μεταλλαχθεί, καθώς αντί για μικρές ομάδες που ενεργούν υπό πλήρη μυστικότητα και μια μαρξιστική – λενινιστική ιδεολογία, υπάρχουν σήμερα σύγχρονες τρομοκρατικές ομάδες. Για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων φαινομένων και για τη σωστή λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας, παρουσίασε συγκεκριμένες ιδέες για την αναμόρφωση της αστυνομίας και για την αλλαγή δομών.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η τρομοκρατία πρέπει να ηττηθεί τόσο επιχειρησιακά όσο και θεωρητικά. Αυτό λαμβάνει, ωστόσο, περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι κάποια κατασταλτικά μέτρα.
Ανοίγει ανοιχτό, διαπολιτισμικό διάλογο και μια προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές της κοινωνίας, να διορθωθούν οι αδυναμίες του συστήματος που οδηγούν τους νέους στην απογοήτευση και την περιθωριοποίηση.
Ο κ. Δένδιας τόνισε με έμφαση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευτεί να αντιμετωπίσει βίαιες συμπεριφορές και πράξεις που σχεδιάστηκαν ή διαπράχθηκαν από εξτρεμιστικές νεοναζιστικές ομάδες.
Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η ανοχή της διαφορετικότητας αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομικής κουλτούρας και της ηθικής, είπε.
Με την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές σε όλους ότι, παρά τη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, δεν κάνουμε καμία παραχώρηση σε θέματα ασφάλειας.
 Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε το νόμο χωρίς καμία εξαίρεση, προς κάθε κατεύθυνση. Είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε τις πόλεις και την Ελλάδα ως ασφαλή χώρα, καθώς το δικαιούνται οι πολίτες μας, οι τουρίστες μας, ενώ το ζητούν ξένοι επενδυτές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τον περασμένο Αύγουστο ξεκίνησε συνδυασμένη εκστρατεία για την επιβολή του νόμου στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες μεγάλες πόλεις και εξακολουθεί να γίνεται πρόοδος. Μέχρι στιγμής, εκατοντάδες έμποροι ναρκωτικών, κλέφτες, λαθρέμποροι, σωματέμποροι έχουν συλληφθεί και θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη.
Χρυσή Αυγή
Μετά την ομιλία του, ο κ. Δένδιας απάντησε σε ερωτήσεις παρισταμένων, κυρίως για τη Χρυσή Αυγή και τα σώματα ασφαλείας, τους παράνομους μετανάστες και τα πρόσφατα επεισόδια στη Μανωλάδα, παρουσιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης. Ειδικότερα, για τη Χρυσή Αυγή υποστήριξε ότι πρόκειται για «απαράδεκτο φαινόμενο» και ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τι ψηφίζει ο κάθε αστυνομικός.
Μετανάστευση και άσυλο
Σχολιάζοντας τα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου, ανέφερε ότι «αν και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τα σύνορα, οφείλουμε, ταυτόχρονα, να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη να έρχονται στις πύλες της Ευρώπης ως πρόσφυγες. Σύμφωνα με το σύγχρονο νομικό πλαίσιο της ΕΕ σχετικά με την κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, η Ελλάδα έχει θεσπίσει νέα νομοθεσία και έχει ένα επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση και το άσυλο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Κολεγίου, Jeremy Travis, καθώς και τον διευθυντή του Κέντρου Διεθνών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών, Γιώργο Ανδρεόπουλο, για την πρόσκληση και την πρωτοβουλία να διοργανώσουν την εκδήλωση, κάνοντας αναφορά στη συνεργασία που έχει το υπουργείο με το Πανεπιστήμιο και ειδικότερα για την εφαρμογή του προγράμματος «Διασυνοριακή Αστυνόμευση: Ενίσχυση του ρόλου επιβολής του νόμου στην παγκόσμια διακυβέρνηση».
Στη συνέχεια, παρουσίασε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας, κάνοντας, επίσης, αναφορά στο πρόγραμμα υποτροφιών που επιτρέπει σε Έλληνες αξιωματούχους της αστυνομίας να αποκτήσουν μεταπτυχιακούς τίτλους από το Κολέγιο.
 Ακολούθως, ανέπτυξε την αρχή του Κράτους Δικαίου, ως το αντίθετο του «κανόνα του όχλου» ή του «νόμου της ζούγκλας». Για την Προστασία του Πολίτη επισήμανε ότι η έννοια της προστασίας των πολιτών περιλαμβάνει τη διασφάλιση όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται σε νομικές πράξεις, όπως η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1948), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (1966) και άλλα.
Πηγή: protothema.gr