Αισιόδοξο μήνυμα για την ανάσχεση της ανεργίας θέλησε να στείλει σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από την σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και Απασχόλησης κ. Γιάννη Βρούτση.
"Επιτέλους κάποια καλά νέα για την Οικονομία" είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, για πρώτη φορά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις.

Σημείωσε δε ότι αυτό δεν μπορείμπορεί να αποδοθεί σε «εποχικούς» παράγοντες, δηλαδή στην πρόσκαιρη αύξηση των προσλήψεων λόγω τουριστικών εργασιών, γιατί στο χρονικό διάστημα που καλύφθηκε δεν είχε ακόμα ουσιαστικά ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

"Έχουμε, λοιπόν, μια πρώτη ένδειξη ότι η αύξηση της ανεργίας έχει αρχίσει να φρενάρει. Το τονίζω ότι είναι μόνον ένδειξη. Αλλά είναι μια ένδειξη ισχυρή που μένει να επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες ότι πρόκειται για μια τάση: ότι η αύξηση της ανεργίας ουσιαστικά έχει φρενάρει και ότι αντιστρέφεται σε σταδιακή μείωση της ανεργίας.Έχουμε και μια δεύτερη καλή ένδειξη.
Σε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία ICAP, σε 1.085 εταιρίες με τζίρο άνω του 1 εκατομμυρίου η καθεμιά, μία στις δύο σχεδιάζουν ή σκέφτονται να κάνουν επενδύσεις μέσα στο 2013. Και πάνω από τα μισά απ’ αυτά τα επενδυτικά σχέδια αφορούν αύξηση θέσεων εργασίας" ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε βέβαιος ότι «το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει. Η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει».

Ακολούθως αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας το οποίο, όπως είπε, θα εκταμιεύσει 2,9 δισεκατομμύρια συνολικά από τα προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου, για να ενισχύσει ανέργους και την επανεκπαίδευση νέων και ευπαθών ομάδων.

Συνολικά 715 χιλιάδες άνθρωποι θα ωφεληθούν από κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, του ΕΠΑΝΑΔ, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι θα δοθούν επιπρόσθετα από το ΕΣΠΑ πάνω από 1 δισεκατομμύριο σε ενίσχυση επιχειρήσεων, για να στηριχθεί η απασχόληση.

"Να σταματήσουμε τα λουκέτα και να επιβεβαιωθεί ότι φέτος είναι η χρονιά που, όπως είπα, θα αντιστρέψουμε την τάση της ανεργίας" είπε οΑντώνης Σαμαράς.

Κλείνοντας είπε ότι αισιόξοδα νέα αναμένονταιαπό την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες, από την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς του ιδιώτες που τους χρωστούσε, που προχωρά πλέον κανονικά και από άλλες επενδύσεις που έρχονται και που θα ανακοινωθούν.

"Το κλίμα έχει αλλάξει. Η εικόνα αλλάζει. Η κοινωνία σύντομα θα νιώσει τη διαφορά. Και η ελπίδα, που ήδη κερδίζει έδαφος, θα κυριαρχήσει και πάλι" ανέφερε χαρακτηριστικά.