Η ΑΕΚ βιώνει την πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας της, καθώς εκτός από τον υποβιβασμό της την ταλανίζουν και χρέη.


Μία από τις σημαίες της "Ένωσης", ο Θωμάς Μαύρος επεσήμανε ότι οι "κιτρινόμαυροι" πρέπει να αρχίσει από το μηδέν, δηλαδή να πάει σε ερασιτεχνική κατηγορία, ώστε να σβηστούν στα χρέη και να κάνει μια νέα αρχή.


Αναλυτικά όσα δήλωσε στη «Real News»
Ποιος τελικά φταίει και η ΑΕΚ έφτασε στο μηδέν;
«Το έχω ξαναπεί και το πιστεύω: οι μέτοχοι πέταξαν το σκάφος στον ωκεανό, έβαλαν κάποιους μπροστά και έφυγαν. Το μεταφράζω ότι ήθελαν την ΑΕΚ στο ερασιτεχνικό. Είναι πολλά τα χρέη. Έβλεπα την ομάδα στο Περιστέρι και ασυναίσθητα μου ερχόταν στο μυαλό η εποχή που έπαιζα εγώ για πρωταθλήματα και κύπελλα, έλεγαν δεν είναι δυνατόν, δεν γίνεται ο ιστορικός αυτός σύλλογος να κατάντησε σε αυτό το χάλι».
Για λίγο χρηματίσατε πρόεδρος της ΠΑΕ. Έχετε στοιχεία ότι έγινε κακοδιαχείριση στην εταιρεία τα προηγούμενα χρόνια;
"Αποδείξεις δεν έχω, γιατί δεν πρόλαβα να κάνω τον έλεγχο που ο ίδιος ο κόσμος της ΑΕΚ μου ζήτησε για να μάθει την αλήθεια και να πάρει συγκεκριμένες απαντήσεις, έτσι μιλώ απλώς για κακοδιαχείριση. Εκφράζω, όμως, και πάλι την απορία: Πού πήγαν τα 200 εκατ. ευρώ που πέρασαν από τα ταμεία της; Το δικό μου μεγάλο λάθος είναι ότι δεν σχημάτισα διοίκηση όταν μου προτάθηκε και μπορούσα.
Θα είχα κινηθεί διαφορετικά και το βέβαιο είναι ότι ο κόσμος της ΑΕΚ θα μάθαινε αλήθειες που τόσα χρόνια ψάχνει. Όμως, ήθελαν να με βγάλουν από το κάδρο και τα κατάφεραν να με διώξουν, να φύγω από τη μέση, γιατί φαίνεται ότι τους έκανα κακό, τι να πω…
Αισθάνομαι περήφανος και έχω ήσυχη την συνείδησή μου για το ότι προσπάθησα και πάλεψα μέχρι εκεί που δεν πάει, πήρα τα εισιτήρια διαρκείας από το μηδέν και φτάσαμε κοντά στα έντεκα χιλιάδες. Αν δεν είχα μπει τον Ιούλιο, η ΑΕΚ θα είχε πέσει από τότε».
Επόμενη μέρα. Football League ή κάτι άλλο;
«Εγώ δεν νομίζω ότι αποτελεί αυτό λύση, αφού τα χρέη είναι ήδη τεράστια και η κατάσταση θα παραμείνει ίδια και χειρότερη. Πρέπει η ΑΕΚ να ξεκινήσει από το μηδέν, από την ερασιτεχνική κατηγορία, για να καθαρίσει και να επιστρέψει δυνατή. Μοιραία, αυτή πρέπει να είναι η επιλογή, αν και δεν με αρέσει που το λέω. Και, κυρίως, να καθαρίσει πρώτα από μέσα και μετά να αντιμετωπίσει τους όποιους εχθρούς της».
Γήπεδο; Πάλι ΟΑΚΑ;
«Το ΟΑΚΑ δεν είναι έδρα, αυτό που λέμε “κλουβί”, ούτε πιστεύω ότι το κόστος του καλύπτεται εύκολα. Ριζούπολη αν θα μπορούσαμε, μέχρι να φτιάξουμε το σπίτι μας στη Νέα Φιλαδέλφεια».
Ο Μελισσανίδης να βγει μπροστά, ο Ντέμης ή κάποιος άλλος;
«Θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις ό,τι είναι καλύτερο για την ΑΕΚ, είτε Μελισσανίδης λέγεται αυτό, είτε Ντέμης, είτε κάτι άλλο. Αρκεί να γίνει σοβαρή προσπάθεια, φερέγγυα, και η ομάδα να ξανασταθεί στα πόδια της».
Δηλώνεται "παρών";
«Αν κριθεί ότι μπορώ να βοηθήσω, δεν το συζητάμε».
Ο Βιντιάδης;
«Ουσιαστικά δεν υπήρξε ιστορία Βιντιάδη, τον άνθρωπο τον συνάντησα μία φορά και μου είπε “30 Σεπτεμβρίου μπαίνω στην ΑΕΚ”. Δεν μπήκε ποτέ και θεωρώ ότι όλη αυτή η καθυστέρηση έκανε κακό – κι όχι στον ίδιο».
Παίκτες και προπονητές δεν έχουν ευθύνη; Γιατί όλο για διοίκηση μιλάμε…
«Σαφώς, αλλά τη μικρότερη. Και ναι μεν είμαι της άποψης ότι παρόλο που το μόνο που ζητήσαμε από τους ποδοσφαιριστές είναι απλά να δίνουν κάθε φορά το 110% του εαυτού τους και δεν νομίζω ότι το έδωσαν, ωστόσο έχουν το ελαφρυντικό της ηλικίας και το ότι τους ρίξαμε κατευθείαν στα βαθιά. Δεν ήταν εύκολο. Όσο για τους προπονητές, και ο Βαγγέλης (Βλάχος) και ο Λίνεν προσπάθησαν και ρίσκαραν κάτω από δύσκολες συνθήκες».
Μετανιώσατε που ασχοληθήκατε διοικητικά με την ΑΕΚ; Ειλικρινά;
"Όχι, σε καμία περίπτωση. Λέω, όμως, ότι η ομάδα δεν είναι άσυλο. Αν μπορεί να προσφέρει κάποιος, έχει καλώς, αλλιώς να πάει σπίτι του".

Βαρβάρα Φανίδη