Απίστευτο περιστατικό αντιμετώπισε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας στην επίσκεψη του στην Ντόχα του Κατάρ, όπου για τις ανάγκες της έκθεσης "Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρελθόν - Παρόν", η χώρα μας είχε δανείσει ένα κούρο και ένα γυμνό αθλητή, ρωμαϊκό αντίγραφο έργου των κλασικών χρόνων.  

Όταν ο υπουργός επισκέφθηκε τον εκθεσιακό χώρο, παραμονή της έκθεσης, είδε τα αρχαία ελληνικά αγάλματα πίσω από ένα παραβάν και ο επισκέπτης μπορούσε να θαυμάσει μόνο το κεφάλι τους.

Ο κ. Τζαβάρας πληροφορήθηκε ότι η Ανώτατη Αρχή Προστασίας του Θρησκευτικού Φρονήματος του Κατάρ, θεώρησε ότι τα δύο γυμνά αγάλματα προσβάλουν τα ήθη και προκειμένου τα γυμνά μέρη των αγαλμάτων να μην είναι εκτεθειμένα στα μάτια των γυναικών,  αποφάσισε να τα εκθέσει με αυτό τον τρόπο.

Στην αρχή μάλιστα οι Καταριανοί θέλησαν να κρύψουν τη γύμνια δύο αρχαιοελληνικών αγαλμάτων με μια μπούργκα και αργότερα σκέφτηκαν να τα βάλουν πίσω από το παραβάν.

Όταν ο υπουργός, αντελήφθη τι προθέσεις είχαν οι διοργανωτές για τα αγάλματα προσπάθησε να τους μεταπείσει και καθώς αυτό δεν στάθηκε δυνατό, αποφάσισε ότι τα αγάλματα πρέπει να επιστρέψουν αμέσως στην Αθήνα. 
Πηγή:lifo