Ελεύθεροι χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στον αρμόδιο ανακριτή ο πρώην υπουργοί Πέτρος Δούκας και Γιώργος Βουλγαράκης. 

Σε βάρος του πρώτου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, ενώ σε βάρος του κ. Βουλγαράκη σε βαθμό πλημμελήματος. Οι διώξεις σε βάρος των δυο πρώην υπουργών αφορούν σε υποβολή ανακριβών δηλώσεων πόθεν έσχες.

Ειδικότερα, η δίωξη σε βάρος του κ. Δούκα ασκήθηκε από την εισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου. Αφορά την δήλωση περιουσιακής κατάστασης του πρώην υπουργού για το έτος 2011 και είναι σε κακουργηματική μορφή. Και αυτό διότι κατά πληροφορίες, το ποσό που φέρεται να απεκρύβη είναι άνω των 300.000 ευρώ.
 Υπενθυμίζεται ότι το 2010 ο νόμος για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από πολιτικά πρόσωπα άλλαξε και οι σχετικές διατάξεις αυστηροποιήθηκαν κατά πολύ. Σύμφωνα με την έκθεση της Βουλής, ο κ. Δούκας φέρεται πως μεταξύ των δηλώσεων 2009 και 2010 να «ξέχασε» να δηλώσει 1 εκατομμύριο ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον Γ. Βουλγαράκη εγκαλείται για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες. Η παραπομπή της υπόθεσης του στη Δικαιοσύνη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής έγινε μετά την αποκάλυψη ότι η σύζυγός του Κατερίνα Πελέκη περιλαμβάνεται στην λίστα Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός δεν ανέφερε στην δήλωση περιουσιακής του κατάστασης ότι η σύζυγός του ήταν συνδικαιούχος offshore εταιρείας που διατηρούσε λογαριασμό στην HSBC ποσού 117 χιλιάδων ευρώ από το 1999.

Πάντως, σε δήλωσή του μετά την παραπομπή της υπόθεσής του στη Βουλή, ο κ. Δούκας είχε αναφέρει ότι δεν ελέγχεται για για παράνομο πλουτισμό και ότι επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής αποδέχθηκε πλήρως πως δεν υπάρχει ούτε καν υπόνοια παράνομου πλουτισμού μου, ή ύποπτης προέλευσης χρημάτων!

Όπως σημείωνε επίσης «ο έλεγχος αφορούσε τη μείωση του καταθετικού μου λογαριασμού και όχι αύξηση των περιουσιακών μου στοιχείων» ή οποία «ήταν αποτέλεσμα του ότι μέρος του καταθετικού μου λογαριασμού τοποθετήθηκε σε επενδυτικό και μέρος σε χρηματιστηριακό λογαριασμό».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δυο εβδομάδες απολογήθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος που αφορούν σε ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες.

Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση με τον αδήλωτο τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα «HSBC». Στον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, που είναι στο όνομα της συζύγου του πρώην υπουργού και αποκαλύφθηκε με την δημοσίευση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ,. είναι κατατεθειμένα 2,2 εκατομμύρια δολάρια.

Μετά την απολογία του ο πρώην υπουργός αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ, όπως επίσης και η σύζυγος του στην οποία επιβλήθηκε εγγυοδοσία ύψους 20.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Protothema