Τη στήριξη της Ευρώπης ώστε να προχωρήσουν οι προσπάθειες και ναολοκληρωθούν ταχύτερα και με ασφάλεια οι διαδικασίες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου ζήτησε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ανοίγοντας τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων. 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα ενεργειακά αποθέματα στην ευρύτερη περιοχή μας βρίσκονται στη δικαιοδοσία κατά κύριο λόγο ευρωπαϊκών κρατών. «Είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας περιουσίας που πρέπει να αξιοποιήσουμε, η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι στη δικαιοδοσία των κρατών, αλλά η ΕΕ μπορεί να στηρίξει τα κράτη αυτά ώστε να γίνει ταχύτερα και να ολοκληρωθούν όλα με ασφάλεια» τόνισε χαρακτηριστικάκαι πρόσθεσε ότι «πρέπει να συσπειρωθούμε για κάτι που μας ενώνει, να ανασηκώσουμε το κεφάλι για κάτι που μας δίνει προοπτική». Συνεχίζοντας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο νευραλγικό σημείο της Μεσογείου ενώγια πρώτη φορά μίλησε για το ενδεχόμενο σύζευξης των ΑΟΖ της Ελλάδας , της Κύπρου και της Μάλτας.
Για τον Αντώνη Σαμαρά η Μεσόγειος είναι κάτι παραπάνω από μια θάλασσα καθώς τόνισε πως καιγια την Ευρώπη είναι το πιο κρίσιμο θαλάσσιο σύνορό της. «Πρέπει να προφυλαχθεί η Ευρώπη από τους κινδύνους που βρίσκονται στα νότιά της, και από εκεί προέρχονται κύματα μεταναστών, στην απέναντι ακτή βρίσκονται πλουτοπαραγωγικοί πόροι που έχει ανάγκη η Ευρώπη αλλά και στον ίδιο το βυθό της Μεσογείου» είπε υπενθυμίζοντας πωςη ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης μπορεί να κριθεί από τη Μεσόγειο.«Η ΕΕ πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της στη γειτονία της, η Μεσόγειος παίζει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια και τη διεθνή ακτινοβολία της Ευρώπης, για τον ενεργειακό εφοδιασμό της» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Post a Comment