Οτι κινδύνευσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την κρίση που ξέσπασε στην Κύπρο αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι «αν είχαν υποστεί κούρεμα οι καταθέσεις των Ελλήνων στα κυπριακά υποκαταστήματα, κανείς δεν ξέρει τι θα μπορούσε να γίνει μετά». 
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως η εν  λόγω τροπολογία «σηματοδοτεί την ένδειξη της συνεπούς στάσης και στήριξης της Ελλάδας προς την Κύπρο».
Αναφερόμενος στις κρίσιμες ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 15ης-16ης Μαρτίου και για τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «με το που ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο κινηθήκαμε βάσει οργανωμένου σχεδίου, ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα σε δύο ημέρες, οργανώσαμε τη διαδικασία μεταφοράς των υποκαταστημάτων από τις κυπριακές τράπεζες στις ελληνικές τράπεζες», προσέθεσε.
Οπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, «τις κρίσιμες εκείνες ημέρες δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κινδύνευσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Διότι, αν είχαν υποστεί κούρεμα οι καταθέσεις των Ελλήνων στα κυπριακά υποκαταστήματα, κανείς δεν ξέρει τι θα μπορούσε να γίνει μετά. Υπήρξε, ευτυχώς, αίσιο τέλος».
Ο κ. Στουρνάρας συνέχισε λέγοντας ότι «αποτέλεσμα ήταν όλοι οι συναλλασσόμενοι με τα κυπριακά υποκαταστήματα να μην υποστούν καμία μείωση καταθέσεων και να συνεχίσουν να συναλλάσσονται κανονικά, χωρίς κανένα περιορισμό, υπό το νέο καθεστώς στον ελληνικό τραπεζικό Ομιλο, την τράπεζα Πειραιώς. Και όλα αυτά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο».
Όπως είπε, ελήφθησαν και άλλες προσφορές από άλλες τράπεζες, «αλλά η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς ήταν συνεπής με την απόφαση του Eurogroup».
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «λαμβανομένου υπόψη του εύρους των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών και της ανάγκης να διασφαλιστούν τόσο οι καταθέσεις όσο και οι συμβάσεις εργασίας, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί ότι τα κυπριακά υποκαταστήματα μεταφέρονται σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα και, στην περίπτωση αυτή, ισχύει ό,τι προβλέπεται ήδη με το ν. 2515/1997 και για την περίπτωση της "εισφοράς" υποκαταστημάτων».
Και κατέληξε, συμπληρώνοντας πως «προβλέπεται ότι αποκλειστικά σε τέτοιες περιπτώσεις, η τυχόν καταβληθείσα κεφαλαιακή ενίσχυση δεν συνυπολογίζεται, προκειμένου να υπολογιστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».

Post a Comment