Το 1853, το κυνήγι χρυσού στην Καλιφόρνια ήταν στην ακμή του, και, στις ερήμους της πολιτείας, όπου αυτό λάμβανε χώρα, τα υλικά αγαθά ήταν σπάνια και, ως εκ τούτου, πολύτιμα. Ο 24χρονος Levi Straus, μετανάστης από τη Γερμανία, έφυγε από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το San Francisco με ένα μικρό απόθεμα εμπορευμάτων της επιχείρησης του αδερφού του.
Λίγο μετά την άφιξή του στην Καλιφόρνια, ένας από τους χρυσωρύχους ρώτησε τον νεαρό τι πούλαγε. Όταν ο Straus του απάντησε ότι το εμπόρευμά του ήταν καμβάς, ο οποίος χρησίμευε στην κατασκευή σκηνών αλλά και για την κάλυψη των αμαξών τους, ο χρυσωρύχος του απάντησε: «Έπρεπε να έχεις φέρει παντελόνια!» ενώ, στη συνέχεια, του εξήγησε ότι δεν μπορεί να βρει ένα παντελόνι αρκετά ανθεκτικό, που να μην σκίζεται.
Τα κομμάτια του καμβά ο Strauss τα έκανε ολόσωμε φόρμες οι οποίες άρεσαν στους μεταλλωρύχους, αλλά δεν τους ζέσταιναν αρκετά. Ο έμπορος αντικατέστησε τον καμβά με ένα δίμιτο, βαμβακερό ύφασμα από τη Γαλλία, ονόματι «serge de Nimes». Το ύφασμα αυτό, λίγο καιρό αργότερα, θα ονομαζόταν denim. Και τα παντελόνια, blue jeans. Το σχέδιο με τα δύο άλογα στην ετικέτα των Levi's χρησιμοποιήθηκε, για πρώτη φορά, το 1886, ενώ η κόκκινη, μίνι ετικέτα στην αριστερή πίσω τσέπη, έγινε από τα trademarks των Levi's το 1936, ώστε να ξεχωρίζουν, τα πιο χρηστικά παντελόνια, από απόσταση.

Post a Comment